Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Bodrožić: U Srbiji vlada kontrolisana medijska scena

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je danas u Novom Pazaru da u Srbiji vlada kontrolisana medijska scena, koja je prilično vidljiva i u lokalnim sredinama.

On je na konferenciji „Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti“, koju je organizovala Akademska inicijativa “Forum 10“, ocenio da na lokalu je lakše uspostaviti kontrolu kada su ovakve stvari u pitanju.

“U manjim sredinama se lakše vlada strahom i lakše se ucenjuju ljudi koji rade u medijima. U Srbiji su retke biljke lokalni mediji koji žele da se pridržavaju osnovnih postulata novinarstva”, rekao je Bodrožić.

On je napomenuo da je osim zarobljenih medija, veliki problem i sve lošija kadrovska struktura u lokalnim medijima.

“Mladi koji ulaze u novinarstvo uče od pogrešnih, i na pogrešnim premisama. Odlaze u propagandu, i ne znaju kako je to raditi, slobodno i u javnom interesu, što je najvažnije”, ocenio je Bodrožić.

Profesorka medijskih studija na Fakultetu političkih nauka Snježana Milivojević kaže da je društvena odgovornost medija večna tema koja je zapostavljena usled obilja informacija.

“To obilje informacija često proizvodi vrtlog koji se nekada teorijski naziva informativna mećava. Mnoge od tih vesti su lažne vesti i dezinformacije. To zavodi građane i onemogućava im da saznaju stvarnost u kojoj žive. Zbog toga je neophodno ponovo razgovarati o tim osovnim i fundametnlnim principima na kojima mediji počivaju”, ocenila je Milivojevićka.

Ona je dodala da je pritisak na lokalne medije sve intenzivniji, kao i uloga koju oni imaju u društvu.

“Esencijalno su važni građanima kao sredstvo za snalaženje građanima u svetu u kojem žive i mogućnost da donesu važne odluke. Lažne vesti su danas jedan od glavnih neprijatelja demokratije. One naviru sa svih strana. Specifičnost Srbije jeste postojanje mnoštva tabloida koji su pogubili sve profesionalne standarde, a koji su povezani sa sistemom državnog finansiranja i koji su rasadncii lažnih vesti”, kazala je Milivojević.

Osim njih na tribini su govorili Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, novinari Jovana Gligorijević, Nedim Sejdinović i Jovanka Nikolić, kao i predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević.

N.Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti