Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Čuveni fudbalski sudija poslao poruku dječaku iz Sjenice

Ljubitelji fudbala u Sjenici ovih dana pričaju o reakciji čuvenog norveškog sudije Toma Heninga Ovreba, koji je odgovorio na mejl Davudu Tahiroviću (12) u vezi dileme za utakmicu, koje je odigrana prije 15 godina.

Slavni sudija mu je otklonio dileme u vezi sa fudbalskim mečom iz 2009. godine, ali mu je ujedno i dao važne savjete za predstojeći život.

Davud je bio prijatno iznenađen odgovorom, jer ga i nije baš očekivao, a riječi slavnog sudije će, kako za portal Free media prenosi njegov otac Alen, dječak upamtiti za čitav život.

Kako je sve krenulo?

Naime, nakon jedne ugodne fudbalske večeri ispred televizora muški članovi porodice Tahirović diskutovali su o fudbalu analizirajući kvalitet klubova i prisjećajući se svih usjpeha i nepravdi. 

Screenshot video snimka

Bilo je riječi i o čuvenom meču između Čelsija i Barselone, u okviru Lige šampiona održane 2009. godine. Prema mnogim navijačima, ali i brojnim svjetskim analitičarima, taj susret ostao je upamćen i po jednoj od najvećih sudijskih grešaka ili kako bi navijači rekli jednoj od čuvenih „krađa“ u historiji fudbala.

Na Davudovo insistiranje, kao najmlađeg člana porodice, odlučili su da u šali pošalju mejl fudbalskom sudiji Tomu Heningu, sa direktnim pitanjem: “Da li ste Vi zaista navijali za Barselonu?“.

Sudija odgovorio i poslao životnu lekciju

Alen priča da im je sudija odmah odgovorio i uputio važnu životnu lekciju koja je, iako je upućena Davudu, zapravo univerzalna.

“Reci svom sinu da ponekad ljudi prave greške, iako daju sve od sebe. Mislim da je to bitna lekcija koju dvanaestogodišnjak treba da nauči tako rano u životu. Potom je bitno pokušati da naučimo na svojim greškama”, prenosi on sudijin odgovor. 

Čak i one članove porodice Tahirović, koji su do tada bili najviše ljuti na sudiju Toma, razoružala je njegova spremnost da odgovori i da na neki način još jednom prizna grešku.

“Ovo je lekcija koja se ne zaboravlja pogotovo jer dolazi od važne ličnosti iz svijeta fudbala. On je pedagog, to mu je profesija. Potiče iz zdrave okoline u kojoj  je normalno da dajete podršku drugima. Mi nažalost živimo u društvu poremećenih vrijednosti“, ispričao nam je otac Davuda Tahirovića.

A.Šaljić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti