Novi Pazar
-4°C

Damir Husović: Ključ blagostanja je u skladu materijalnog i duhovnog

Zdravlje se uglavnom ceni kada se izgubi i kada čoveku nastupi bolest. Pre toga se organizam nedovoljno osluškuje, a signale koji svi dobijamo od vlastitog organizma ne poštujemo.

Sistematski pregled jednom ili dva puta godišnje zlatni je standard za zdravu, radno aktivnu populaciju. Već oboleli imaju kontrole kod lekara koji ih leče, a svaka promena stanja iziskuje dodatni pregled.

Novopazarci idu uglavnom lekaru kada moraju, kada su tegobe izražene što često iziskuje duže lečenje.

Treba slušati svoje telo, promene stanja psihe i telesne promene treba prepoznati, a kada se jave tu je lekar. Stara poslovica kaže: bolje sprečiti, nego lečiti.

Stoga, zloupotreba psihoaktivnih supstanci, alkohola, duvana i slično morala bi biti daleko manja u našem gradu, a to bi dovelo do znatno manjeg oboljevanja mlađe populacije.

Posebnu opasnost predstavlja uživanje u hrani i neracionalan unos namirnica bogatih ugljenim hidratima i šećerima, sto dovodi do bolesti poput dijabetesa, gojaznosti i drugih metaboličkih poremećaja.

Svestan sam da živeti u medernom dobu, punom izazova zna biti teško, a da ako je sistem vrednosti poremećen izbor često bude pogrešan.

Danas je sve nekako ubrzano, socijalni kontakti se nedovoljno uspostavljaju, autoriteti se ne poštuju, a za idole uzimaju kvazi uspešne osobe.

Ključ uspeha i blagostanja je u zadovoljstvu onim što posedujemo u materijalnom smislu i činjenju onog što u našim srcima i duši izaziva osećaj sreće.

Zato treba težiti tradicionalnim vrednostima, a u skladu sa modernim društvenim tokovima, što je itekao spojivo.

Treba uvek gledati ispred sebe, sa povremenim okretanjem da bi videli šta to ostaje iza nas, da li smo nekoga povredili i jesmo li kome nešto uskratili, kako naša budućnost ne bi bila opterećena balastom prošlosti.

I da se na kraju vratim zdravlju koje je najvažnije, u zdravom telu je zdrav duh, a Pazarci mogu i moraju da vode računa o telesnom i duhovnom zdravlju.

Autor teksta je Damir Husović, doktor urgentne medicine u Domu zdravlja u Novom Pazaru.

Stavovi autora u rubrici “Slobodno o svemu” ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala Free media.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti