Novi Pazar
-4°C
Novi Pazar
-4°C

Najprodavaniji stanovi u centru, najveći problem priključak na elektromrežu

Trend izgradnje stambenih zgrada i davanje kuća i bašti za njihovu izgradnju u Novom Pazaru ne posustaje, dok se cene kvadrata povećavaju iz godine u godinu.

Portal Free media saznaje u firmama za izgradnju stanova i agencijama koje se bave prometom nekretnina da je trenutno najniža cena kvadratnog metra stana u izgradnji 900 evra.

Cenu diktira uglavnom lokacija, pa su tako stanovi na periferiji grada, u naseljima  Hadžet, Salakovac ili Šestovo jeftiniji u odnosu na one koji se nalaze u nekoj od centralnih ulica.

“Najviše se kupuju stanovu u strogom centru, u ulicama Avnoj-a, Gojka Bačanina i oko Osnovne škole ‘Bratstvo’, gde kvadratni metar košta 1.300 evra. Ukoliko je u pitanju zgrada u izgradnji cena se umanjuje za 100-150 evra. Skoro 90 odsto kupaca traži stanove u izgradnji, a gotovo svi plaćaju u ratama koje mogu biti mesečne ili šestomesečne”, rekao je za Free media direktor firme “Casaba izgradnja“ Sead Krlić.

Iako ova firma sve stanove završava u roku, Krlić ističe da im najveći problem predstavlja uvođenje struje, na koju se čeka i do dve godine.

“Građani po useljenju dobijaju priključak za vodu i kanalizaciju, dok je struja veliki problem. Zato smo prinuđeni da novim stanarima zgrade plaćamo kiriju na drugom mestu dok god se to ne sredi, a takođe dobijamo i brojne tužbe od nezadovoljnih novih vlasnika koji ne razumeju da problem nije u našoj firmi, već u Elektrodistribuciji koja je zadužena za priključak”, priča Krlić.

Krlić dodaje da se njihove zgrade snabdevaju toplotnom energijom putem pumpi i elektro- kotlova i da je ovakav vid grejanja postao najpraktičniji i najekonomičniji.

Odeljenje za urbanizam i izgradnju Gradske uprave prošle godine izdalo je ukupno 11 građevinskih dozvola za izgradnju stambenih zgrada, a za prvih pet meseci ove još četiri. Samo ovih 15 višespratnica imaće ukupno 932 stana i 42 lokala.

U agencijama koje se bave prometom nekretnina u Novom Pazaru kažu da su i dalje veoma traženi stanovi manje kvadrature, naročito garsonjere.

Poput većih prestonica i u ovom gradu poslednjih godina vlasnici atraktivne stanove u centru pretvaraju u poslovni prostor, koji iznajmljuju za advokatske kancelarije, biroe, restorane, a nedavno je od jedne stare zgrade napravljen motel.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti