Novi Pazar
-4°C

Dudić: Ključ uspeha je u poštovanju, zajedništvu i toleranciji

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić rekao je danas da je ključ uspeha u međusobnom poštovanju, zajedništvu, samilosti, toleranciji i ljubavi.

On je u bajramskoj poruci naveo da bez jake porodice, snažnog džemata, stabilne, slobodne i autonomne Zajednice nema sreće i prosperitetne budućnosti.

“To je put kojim se trebamo nastaviti kretati i nakon Ramazana. Bajramski dani koji su pred nama dani su nagrada i radosti za vernike, stoga, bajramsku radost podelimo sa našim najbližima, članovima porodica, prijateljima i komšijama. Posebno nastojmo u bajramskim danima unijeti radost u srca slabih, bolesnih, siromašnih i potrebnih naše pažnje i pomoći”, rekao je Dudić.

On je istakao da se u dovama treba setiti svih ljudi širom sveta prema kojima se čini nepravda i nasilje.

“Spomenimo u dovama i našu braću i sestre u Palestini, posebno u Kudsu, koji su bili lišeni mogućnosti da ovaj Ramazan provedu u spokoju i slobodnom ibadetu u Mesdžidu-l-Aksau, prvoj kibli muslimana. Taj spokoj, ali i spokoj svih muslimana u svetu, neopravdano i nepotrebno ugrozila je gruba vojnička čizma koja je u unutrašnjost džamije zgazila, njenu svetost oskrnavila i prekomerna sila koja se tom prilikom protiv vernika željnih ibadeta u džamiji upotrebila”, rekao je Dudić.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak, 21. aprila, a bajram-namaz će se klanjati u 6:24 sati.

Dudić će predvoditi hutbu na centralnoj bajramskoj svečanosti Mešihata u Hajrudin džamiji na Paricama u Novom Pazaru.

Nakon sabah-namaza, koji će se klanjati u 5.20 sati, bit će održan svečani program učenja Kur'ana, ilahija i kasida.

A. Bajrović

Foto: Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti