Novi Pazar
-4°C

DUNP: U toku priprema za akreditaciju prava i književnosti, ekonomija u proceduri

Akreditacija studijskog programa ekonomija na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) je u toku, dok se trenutno priprema dokumentacije za ponovnu akreditaciju studijskih programa pravo i srpska književnost, saznaje portal Free media.

Savetnica rektora za akreditaciju ove visokoobrazovne ustanove Dušica Pavlović pojasnila je za naš portal da su oni odgovorili na pitanja recenzenata i dopunili dokumentaciju za ekonomiju.

„Nadam se, u šta su uvereni i profesori sa Departmana za ekonomiju, da će odgovor biti pozitivan, ali nisam u toku da li je komisija ovih dana zasedala. Pratim sajt Nacionalnog tela za akreditaciju, to jedino što možemo da radimo u ovakvoj situaciji, jer se sve odluke objavljuju javno na njemu“, rekla je Pavlovićeva.

Ona je podsetila da je zvanično rešenje o odbijanju akreditacije u julu ove godine dobijeno za pravo i srpsku književnost i jezik.

“U toku je priprema dokumentacije za novo predavanje zahteva za njihovu akreditaciju, a kada će ona biti završena zavisi praktično od brzine kojom rade profesori, jer je to posao i odgovornost struke. Nismo za sada, kao tim za akreditaciju koji treba da pregleda dokumentaciju, dobili povratnu informaciju dokle su stigli. Dali smo im rok od 15 dana da to privedu kraju. Javnost treba da zna da se novi zahtev podnosi najmanje tri meseca od dana odbijanja akreditacije“, kazala je Pavlovićeva.

Ona je ocenila da DUNP sigurno neće upisati novu generaciju pravnika i srbista ove godine, ali da za ekonomiju to još nije odlučeno.

“Praktično svakog dana možemo dobiti akreditaciju za taj program. Da li u tom slučaju možemo da upišemo studente ili ne, konsultovali bismo Ministarstvo, ali po meni, neke nade ima“, rekla je Pavlovićeva.

Podsećamo, profesori i saradnici Departmana za pravne nauke u saopšenju za javnost sredinom jula ocenili su da je odluka o čekanju akreditacije uoči samog upisa studenata “izuzetno nepravedna, štetna i tendenciozna”.

Pavlovićeva je odbila da komentariše njihove ocene, navodeći da je njoj i Univerzitetu žao što se to poklopilo sa junskim upisnim rokom.

Na pitanje našeg portala kako je DUNP ove godine upisao novu generaciju psihologa, iako je i taj studijski program u procesu akreditacije, ona je odgovorila da su oni bili akreditovani kada su brucoši upisani.

“Psihologija je u procesu akreditacije. Kada je imala akreditaciju, studenti su upisani. Tu je sasvim sve kako treba. Do sledećeg juna će se sigurno dobiti rešenje, nadamo se pozitivno“, kazala je Pavlovićeva.

Dodala je da se trenutno priprema dokumentacija za akreditaciju matematike i softverskog inženjerstva, kako bi oni bili akrediovani do maja sledeće godine.

Zaključila je da odbijanje akreditacije nije nikakav presedan ili novina, te da je suština u unapređenju kvaliteta kako studijskih programa, tako i kurikuluma.

N.Šehović/A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti