Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

DUNP upisuje 845 brucoša, poskupljuje školarina

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) na 20 studijskih programa ove godine biće ukupno upisano 845 brucoša, ukoliko Ministarstvo prosvete usvoji predlog kvote Senata.

Iz ove visokoobrazovne ustanove saopšteno je da će od ovog broja na budžetu biti 575, a na samofinansiranju 270 studenata.

“Uslovi upisa ove godine neće se menjati u odnosu na raniji period, vrednovaće se uspeh iz srednje škole i rezultati sa prijemnog ispita, dok sledeće, školske 2024/25. godine počinje da se primenjuje projekat državne mature. Provera sklonosti  i sposobnosti predviđena je za dva studijska programa: Arhitekturu i Sport i fizičko vaspitanje”, navodi se u ovom saopštenju.

Kako su istakli, školarina će od jeseni biti povećana za 10.000 dinara.

“Savet ove visokoškolske ustanove ovakvu odluku je doneo imajući u vidu da cene školovanja za samofinansirajuće studente nisu menjane 13 godina unazad i da je u ukupnoj upisnoj kvoti 70 odsto budžetskih mesta”, navode iz DUNP.

  • Školarine na departmanima za pravne, ekonomske, filozofske, filološke i matematičke nauke od naredne školske godine sa 50.000 dinara povećavaju se na 60.000 dinara.
  • Na tehničko-tehnološkim i biomedicinskim naukama školarine će se sa 60.000 povećati na 70.000 dinara.
  • Nova školarina na farmaciji će iznositi 120.000 dinara

Kako su pojasnili, studenti školarinu mogu da plaćaju u više rata.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti