Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

EU finansira završetak izgradnje Smart centra

Evropska unija (EU) će preko programa EU PRO Plus finansirati sa preko 321.000 evra završetak izgradnje Smart city centra u Novom Pazaru, objavljeno je danas.

Prema Rezultatima javnog poziva u koje je portal Free media imao uvid navodi se da je ukupna vrednost tog projekta 408.085 evra.

Smart centar, koji se gradi u okviru Kulturnog centra, biće površine 1.050 metara kvadratnih za IT industriju i održavanje obuka, a projekat podrazumeva opremanje 180 radnih mesta.

Podsećamo da je cilj izgradnje ovog centra osnivanje što većeg broja start up kompanija koje će razvijati inovaciona rešenja u oblasti digitalizacije u javnom sektoru, što će doprineti zapošljavanju mladih i sprečiti odliv mladih iz Novog Pazara i regiona.

Preko programa EU PRO Plus opredeljeno je preko 4,6 miliona evra bespovratnih  sredstva, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, za projekte izgradnje ili rekonstrukcije i infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, turističkih zona, kao i za projekte izrade tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

„Zajedno sa EU radimo na stvaranju uslova za privredni rast, a ova podrška će doprineti jačanju konkurentnosti lokalnih samouprava kao i njihovoj sposobnosti da sprovode projekte”, rekla je Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije.

„EU kroz podršku ovim projektima doprinosi poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji, jačanju konkurentnost i stvaranju uslova za postizanje boljih ekonomskih rezultata. Očekuje se da ovi projekti doprinesu preko 300 miliona evra novih investicija i otvaranju oko 4.500 novih radnih mesta u roku od pet godina nakon njihove realizacije”, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Osim Novom Pazaru, ukupno 3,1 milion evra biće utrošeno za infrastrukturno opremanje, odnosno izgradnju saobraćajnica, trafo stanica, unapređenje ili izgradnju komunalne infrastrukture u indusutrijskim zonama u Valjevu, Šapcu, Ćupriji, Preševu i Mionici, kao i rekonstrukciju i opremanje bivšeg tekstilnog kombinata u Bosilegradu. 

EU će sa preko miliion evra podržati projekte usmerene na razvoj održivog turizma u Knjaževcu, Aleksincu, Malom Zvorniku i Kraljevu, dok će Bajina Bašta, Surdulica, Loznica, Paraćin, Zaječar, Kosjerić i Lajkovac dobiti podršku u visini od preko 423.000 evra za izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti.

Lokalne samouprave su, srazmerno stepenu razvijenosti, obezbedile više od 2,7 miliona evra za sufinansiranje ovih projekata.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti