Novi Pazar
-4°C

EU: Nova oprema, usluge i poslovi lokalnih preduzetnika

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropske unije (EU) ukupno 15 preduzetnika i preduzetnica iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina ove godine će u visini od preko 318 hiljada evra nabaviti novu opremu i uvesti dodatne usluge, sa ciljem da unaprede proizvodnju i tržišni potencijal, ali i da povećaju zaposlenost.

Portal Free media saznaje da su ova sredstva opredeljena putem javnog poziva koji je sproveo program EU PRO Plus.

Među ovim preduzetnicima podržano je sedam iz Novog Pazara, a dva iz Sjenice, koja se uglavnom bave proizvodnjom hrane, nameštaja, odeće kao i preradom drveta, sa ukupnim iznosom od 288.458 evra.

Preostala četiri preduzetnika iz Novog Pazara i po jedan iz Sjenice i Tutina, koja se bave pružanjem usluga kao što su informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, usluge zdravstvene zaštite, održavanje i popravke, biće podržana sa ukupno 89.942 evra.

U oba slučaja obavezno je bilo minimalno sufinasiranje od 20 odsto vrednosti projekta, odnosno 15 odsto za preduzeća iz opština koje su u četvrtoj kategoriji razvijenosti.

Očekuje se da će ova preduzeća tokom trajanja projekta sprovesti i društveno odgovorne aktivnosti i tako podržati svoje lokalne zajednice, kroz pomoć ranjivim grupama, deci, sportskim klubovima, ili doprineti zaštiti životne sredine.

Ovih 15 preduzetnika su među ukupno 124 mikro i mala preduzeća iz Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije, koja će bespovratnim sredstvima EU u visini od preko 2,9 miliona evra nabaviti novu opremu i uvesti dodatne usluge.

Podrška EU će biti usmerena na mlada mikro i mala preduzeća do pet godina starosti, koja su u drugom investicionom ciklusu.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti