Novi Pazar
-4°C

Evropske reforme nedovoljno vidljive u Sandžaku

Nedovoljna vidljivost reformi, nerazumevanje i nedostatak ljudskih i stručnih kapaciteta u sandžačkim opštinama predstavljaju ograničavajuće faktore u procesu evropskih integracija u ovom delu Srbije, zaključeno je danas u Novom Pazaru.

Učesnici panel diskusije „Izazovi i očekivanja od procesa evropskih integracija u Sandžaku/jugozapadnoj Srbiji“, koju je organizovala Akademska inicijativa „Forum 10“, složili su se da je tu od velike važnosti uloga lokalnih samouprava.

Jovana Spremo iz Komiteta pravnika za ljudska prava-YUCOM, kaže da EU insistira na jačanje regionalnih i lokalnih sredina, te da upravo opštine u unutrašnjosti Srbije to treba da iskoriste.

“Proces evropskih integracija u Srbiji je veoma spor, tako da možemo reći da nismo na zadovoljavajućem nivou za nekoga ko pregovara već 10 godina. Mi konstantno moramo da guramo reforme, a pitanje je koliko se one zapravo vide u lokalnim sredinama”, rekla je Spremo, koja je i koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava).

Ona je istakla da kao najveći problem vidi neadekvatnu zaštitu građana u lokalnim sredinama, odnosno njihovu nemogućnost da se bore protiv sistema.

“Veoma je teško da se vi u maloj sredini borite protiv vetrenjača, a znate da su vam recimo roditelji zaposleni u lokalnoj samoupravi ili vam supruga radi u bolnici. Dakle, vi nekada sami sebe cenzurišete, odnosno ne uspevate da se izborite za zaštitu svojih prava, jer znate da će se to odraziti na nekog vašeg bližnjeg. Prosto u unutrašnjosti je mnogo lakše obavljati pritisak na ljude, da oni ne traže svoja garantovana prava”, rekla je Spremo.

Ona dodaje da treba insistirati na tome da institucije ne budu samovoljne i da građani imaju pravo da imaju uvid svakog momenta u to šta lokalna samouprava radi u oblastima koje su njima od značaja.

Koordinator “Foruma 10” Teo Taraniš smatra da je građanima potrebno kontinuirano objašnjavati šta je proces evropskih integracija, šta on donosi u pozitivnom ili negativnom smislu, odnosno šta su dobre ili loše strane tog procesa.

“Lokalne institucije treba više da budu fokusirane na to da li se na lokalu sprovodi ono što se usvaja na nacionalnom nivou. Važno je da nam stižu jasne poruke sa nacionalnog i političkog nivoa o tome da Srbija zaista želi da bude deo Evropske unije (EU)”, rekao je Taraniš.

On je istakao da je nedovoljno razumevanje procesa jedan od ključnih izazova sa kojima se suočavaju lokalne zajednice, jer se on odvija između istitucija EU, Vlade Srbije i ministarstava.

“Često deluje da lokalne institucije i građani nemaju dovoljan uticaj na ceo taj proces, kao i da mogu da se uključe u njega. Zato deluje da mi nedovoljno dobro razumemo sve to ili smo nedovoljno uključeni”, rekao je Taraniš.

Cilj panel diskusije, na kojoj je učestvovao i Sead Biberović, izvršni direktor, “Urban-ina”, bio je da kreira prostor za dijalog i podstakne participaciju lokalnih aktera u procesu evropskih integracija.

Organizaciju događaja podržala je Fondacija za otvoreno društvo.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti