Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Goran Asović: Premalo razgovaramo sa mladima

Kroz dugogodišnji rad sa decom i mladima zaključio sam da oni danas mnogo brže sazrevaju, ali i da nažalost roditelji zauzeti brojnim obavezama premalo razgovaraju sa njima.

Mladi su postali zavisnici od mobilnih telefona, što je dovelo do toga da je kod nekih stepen koncentracije na niskom nivou, zatim imaju preveliku agresivnost, te da čak i deca gledaju crtane filmove u kojima se propagira nasilje.

Radeći preko 20 godina u folklornim ansamblima znam da ranije nije bilo ovakvo stanje, bilo je računara, ali oni nisu toliko uticali na ponašanje mladih kao danas telefoni.

Primećujem da znaju često da budu surovi u komunikaciji jedni prema drugima, a da toga nisu ni svesni, kao i da ne znaju da odrede prioritete u životu.

Ovo je prilika da apelujem na roditelje da se malo više posvete deci, da se druže sa njima, razgovaraju, a da se ne svodi sve na 10 dana zajedničkog letovanja.

Razumem da mnogi dođu kući umorni od silnih dnevnih obaveza i da jedva čekaju da se spuste u krevet, ali život brzo prolazi da i ne primetimo da su naša deca već postala odrasli ljudi.  

Osim toga, nije dobra ni prevelika ambicioznost pojedinih roditelja, koja zna da guši i sputava decu.

Sve ovo svakako nisu samo problemi u Novom Pazaru, već i u ostalim delovima Srbije, o čemu često razgovaram sa kolegama i drugih gradova.

Od velike je važnosti upotpuniti slobodno vreme mladih nekom od dodatnih aktivnosti, bilo sportskih ili kulturnih, jer je to siguran način da kroz sazrevanje i odrastanje pronađu sebe i afinitete kojima teže.

Pozitivna strana bavljenja folklorom je ta što su kod nas sve zaista lepo vaspitana deca, dobri đaci, koji su tu pre svega zbog ljubavi prema igri i ovoj vrsti umetnosti.

Čak i stručnjaci savetuju mladima da se bave folklorom, jer osim oslobađanja viška negativne energije, tu jačaju koncentraciju za savladavanje i učenje školskog gradiva.

Uče da se druže, prihvataju razlike, putuju, štede džeparac, prosto postaju spremniji za neke dalje životne nedaće, poput studiranja, života u velegradu i slično.

I na kraju, iskoristiću priliku da sve sugrađane pozovem na humanitarni koncert pripremnih grupa KUD-a “Golija”, u Kulturnom centru u Novom Pazaru u subotu, 23. marta u 19 časova.

Na koncertu će nastupiti preko 200 naših članova, a prihod od ulaznica, koje koštaju 250 dinara, namenjen je Nedeljku Komatini (17) koji od rođenja bori bitku sa dijalizom, a trenutno je na postoperativnom lečenju u Londonu.

Autor teksta je Goran Asović, predsednik Kulturno umetničkog društva (KUD) “Golija” iz Novog Pazara.

Stavovi autora u rubrici “Slobodno o svemu” ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala Free media.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti