Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Granski sindikat: Stanje na DUNP dramatično loše

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost“ na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) tvrdi da je stanje u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi poslednjih godina, a naročito otkako je za rektorku izabrana Zana Dolićanin, dramatično loše.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da to stanje karakteriše donošenje niza mera koje se ne primenjuju ni na jednom drugom državnom univerzitetu u zemlji, kao i donošenje protivzakonitih propisa i akata.

„Njihov cilj je omogućavanje neograničene vladavine rektorke i uskog kruga ljudi, kojima je okružena, a koji se protivzakonito imenuju i postavljaju na najvažnije funkcije na Univerzitetu. Zbog toga i inače loša kadrovska politika na Univerzitetu, dolaskom nove rektorke, kulminira“, navode u Sindikatu.

Oni ističu da zbog takvog stanja veliki broj kvalitetnih nastavnika napušta DUNP, te da jedan deo njih najavljuje odlazak, dok se istovremeno opstruira prijem novih nastavnika, koji su nekim departmanima preko potrebni da bi dobili akreditaciju.

„Vrši se, takođe, i otvorena opstrukcija akreditacije nekih studijskih programa. Naročito su na udaru studijski programi iz polja društveno-humanističkih nauka, kao i njihovi nastavnici i saradnici, koji su se prvi i pobunili protiv samovolje na Univerzitetu, a prema kojima se već duži vremenski period pokazuju otvoreni animozitet i neprijateljstvo. Rektorka je svojim odnosom prema nekim departmanima potpuno ugrozila postojanje društvenih nauka na DUNP-u, a način na koji se vodi Univezitet ugrožava njegov opstanak u celini“, piše u ovom saopštenju.

Kako tvrde, gotovo svakodnevno je prisutno ugnjetavanje nastavnika, saradnika i administrativnih radnika, članova sindikata, koji je i formiran kao vid borbe zaposlenih na Univerzitetu.

„Članovi sindikata se na različite načine diskriminišu, uznemiravaju i kažnjavaju u šikanirajućim postupcima od strane protivpravno formiranih tela na Univerzitetu. Traje i organizovana hajka na neke od najboljih nastavnika, saradnika i administrativnih radnika DUNP-a, koji su se usudili da izraze svoje neslaganje sa načinom na koji se vodi Univerzitet, te zahtevali zakonitost u radu njegovih organa i donosilaca odluka“, ukazuju u Sindikatu.

Dodaju da je atmosfera na Univerzitetu toksična, čemu doprinosi i činjenica da Univerzitet poseduje više kamera, kojima se prate i špijuniraju zaposleni, nego neke zatvorske ustanove.

„Diskriminacija radnika se vrši na različite načine, a jedini trenutni kriterijum koji se na Univerzitetu ceni i zaposlenima omogućava mir i napredovanje, jeste lojalnost rektorki i njenoj autoritarnoj vladavini. Univerzitet je u kolapsu i nalazi se na najnižoj tački od svog osnivanja“, navode oni.

Pišu da zaposleni vode skoro dvogodišnju borbu protiv ovakvog stanja na Univerzitetu, a kompletan tekst saopštenja Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost“ na DUNP sindikata možete pročitati i preuzeti u nastavku.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti