Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Haliloviću priznanje za poeziju u Italiji

Književniku iz Novog Pazara Enesu Haliloviću uručeno je danas priznanje za poeziju na Internacionalnom poetskom festivalu u italijanskom gradu Anciju.

On je nagrađen za antiratnu poemu “Legenda o heroini”, a sam Festival organizovan je u čast osamdesete godišnjice iskrcavanja saveznika na obale ovog italijanskog grada.

Halilović je nagrađen u kategoriji stranih književnika, a na konkurs su pristigle poeme od preko 500 stvaraoca iz čitavog svijeta.

On je za portal Free media rekao da se više od 30 gdodina družio sa italijanskim piscima, pisao o Apeninima i o drevnoj kulturi rimske imperije, te da je nagrada i ponovni boravak na tom mjestu za njega poseban osjećaj.

“’Legenda o heroini’ je antiratna pjesma, a čovječanstvu je u ovom trenutku više nego bilo šta drugo potreban mir. Mir na svim meridijanima, razumijevanje među ljudima, zaštita civila i uspostva kakve takve međunarodne pravde”, rekao je Halilović.

Poemu “Legenda o heroini”, koja je deo zbirke pjesama “Listovi na vodi”, na italijanski jezik prevela je Aneta Vuco.

Halilović je višestruko nagrađivani pisac i pjesnik, a do sada je objavio je 16 knjiga poezije, proze i drama.

Kao gost Festivala boravi nekoliko dana boravi u Rimu i Anciju, gdje prati kulturne sadržaje predviđene progarmom ovog Internacionalnog poetskog festivala. 

A.Šaljić

Foto: Ustupljene fotografije/Enes Halilović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti