Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Hamidović: Nastojaćemo da promenimo rešenje rekonstrukcije Džephane

Glavni gradski urbanista Novog Pazara Elvir Hamidović rekao je danas da će lokalna samouprava nastojati da promeni plansku dokumentaciju idejnog rešenja rekonstrukcije kule Džephane u Gradskom parku.

On je odgovarajući na pitanje portala Free media rekao da se njemu kao čoveku i ahitekti ne dopada predlog iz planske dokumentacije.

„Voleo bih da bude drugačije, tradicionalnije, nešto nalik na izvorno stanje kako je kula Džephana i izgledala. Rekonstrukcija Džephane će uslediti u drugoj fazi, a mi ćemo do tada nastojati da promenimo idejno rešenje“, rekao je Hamidović.

On je istakao da su im kolege iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture tražile autentične dokaze o izgledu kule Džephane.

Raniji izgled kule Džephane, Ustupljena fotografija od Hivza Gološa

„Prosledili smo im dokumentaciju koju smo dobili od Istorijskog arhiva i Muzeja Ras. Trenutno prikupljamo još neku drugu dokumentaciju koja će dokazati da je ona baš autentičnog izgleda kakvog mi priželjkujemo da bude“, rekao je glavni gradski urbanista Novog Pazara.

On je novinarima pojasnio da je u toku demontaža kamenja na severnoj tabiji Novopazarske tvrđave, u okviru prve faze njene rekonstrukcije, te da je “ponekada potrebno upotrebiti silu da bi se to kamenje, teško po nekoliko desetina kilograma, uklonilo“.

„Nakon raziđivanja jednog dela radiće se potpuno isto vraćanje tog kamenja, koji je prethodno obeležen. Znači, svaki kamen ima svoje mesto na koje će nakon obrade biti vraćen. Takođe, biće urađeno i njegovo povezivanje sa postojećom konstrukcijum. Šupljina između zdrave zidne mase i novog zida biće povezana vezivnim sredstvima kamena trpanca i maltera, koje je spacijalno napravljeno po recepturi koja je izgrađena za južnu i sevenu tabiju”, rekao je on.

Kako je istakao, stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture su ispitivali uzorke starog maltera, utvrdili njegov sastav, koji su identično napravili kao u vreme Turaka.

Rekonstrukcija severne tabije Novopazarske tvrđave

„Rekonstrukcija i sanacija ovog kulturno-istorijskog spomenika se radi bukvalno četkicama i špaklicama do finalnog završetka objekta, koji ćemo videti u skorije vreme. Ja kao arhitekta pratim radove i na ostalim objektima u gradu i tvrdim da se ništa kvalitetnije ne radi na Petrovoj crkvi, Đurđevim stupovima ili Altun-alem džamiji“, rekao je Hamidović.

On je dodao da su vrata njegove kancelarije otvorena za sve inženjere, koji mogu da se upoznaju sa projektom, da daju neke svoje predloge.

Rekonstrukcija severne tabije Novopazarske tvrđave

Rekonstrukcija severne tabije Novopazarske tvrđave, sa kulom Džephanom, počela je sredinom marta ove godine, a vrednost radova, koje izvodi beogradska kompanija “Koto”, sa podizvođačem, iznose 24 miliona dinara.

Prvom fazom radova predviđena je sanacija ogradnog zida, a planirana je i sanacija, restauracija i konzervacija i ostalih ključnih objekata u okviru severne tabije.

Ukoliko ste propustili, vašoj pažnji preporučujemo tekst o tome šta za neke od ovdašnjih kulturno-društvenih aktera znači ovaj historijski objekat, koji možete pročitati OVDE.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti