Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Internacionalni univerzitet obilježio 21 godinu postojanja

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru danas je, dodjelom diploma studentima i plaketa najboljima, obilježio 21. godišnjicu osnivanja ove visokoškolske ustanove.

Diplomu osnovnih studija dobilo je 197, a master njih 89. Dodijeljene su i tri zlatne plakete studentima Eldisu Daciću, Ilmi Nurović i Saidi Baćićanin.

Jedan od ključnih ciljeva ove visokoškolske ustanove, prema riječima profesora dr. Suada Bećirovića, rektora, jeste da bude most koji spaja različite narode, vjere i kulture, te da nju čine nastavnici, istraživači i studenti svih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Bećirović je poručio i to da se na Univerzitetu drži do principa jednakih šansi, a rezultat takve politike jeste pojava da dojučerašnji studenti postaju profesori, jer su se pokazali kao najbolji u određenoj oblasti.

„Skorašnji događaji nam posebno ukazuju na značaj obrazovnih institucija, a posebno institucija visokog obrazovanja. Svi mi koji nastojimo da prenesemo znanje budućim generacijama imamo ogromnu odgovornost da direktno, dosljedno i dostojanstveno omogućimo našoj omladini sticanje novih znanja i vještina. Obrazovanje je alat, koji, ako se ispravno koristi, može promijeniti svijet. Možemo slobodno kazati da je obrazovanje ulaganje od suštinskog značaja za osnaživanje pojedinca da bi ostvario svoj pravi potencijal i pozitivno uticao na svijet“, rekao je na svečanosti rektor Bećirović.

Obrativši se svojim, sada već bivšim, studentima, poželio im je permanentan rad na sebi, ali i to da nikada ne zaborave na svoje najbliže, na slabije i manje sposobne od njih.

Kako je rekao, prava veličina je u tome da u trenutku uspjeha ne zaborave na one koji su im pomogli da postignu ciljeve, a i na one koji nisu imali iste šanse kao i oni.

Prisutnima se obratio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, muftija Mevlud ef. Dudić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupile su Mubera Škrijelj, profesorica solo pjevanja, izvođenjem studentske himne “Gaudeamus igitur” i univerzitetski hor izvođenjem kompozicije “Kad pogledam sa bedema”, dok su studentice Melita Šahman i Ajla Bihorac kazivale prozne tekstove.

H. Ziljkić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti