Novi Pazar
-4°C

Izložen najstariji pisani dokument o Sjenici

Hronološki razvoj Sjenice od njenog nastanka do modernog doba predstavljen je kroz 130 eksponata u Gradskoj biblioteci “Muhamed Abdagić“, koji svjedoče o njenom izgledu u prošlosti, razvoju, ali i o životu i običajima stanovnika.

Među izloženim eksponatima na izložbi “770 godina Sjenice“ je i prepis Povelje Uroša Prvog Nemanjića iz 1252. godine, najstarijeg dokumenta u kome se prvi put pominje riječ Sjenica kao naziv mjesta.

Autori izložbe su Hivzo Gološ, Mersija Brbutović, Kemal Džemić i Ahmed Bihorac pretraživali su brojne arhive i etnografske muzeje u različitim državama, da bi se najznačajnija svjedočanstva o ovom gradu našla u biblioteci, odnosno u izložbenom prostoru Sjeničke kuće.

Izložene su stare fotografije važnih ličnosti, prikazi starog grada i stare tvrđave, mape nekadašnjih karavanskih puteva, povelje o trgovini, tapije, projekti izgradnje važnih građevina među kojima je Sultanije Valide džamija.

Osim toga, tu su i karte koje prikazuju stara naselja, pisma, prijevodi zvaničnih dokumenata vladara, kao i brojna svjedočanstva o tome kako se u Sjenici kroz vijekove živjelo i kako je nekada izgledao grad.

Gološ je za portal Free media rekao da u Povelji Uroša Prvog Nemanjića vladar između ostalog Dubrovčanima garantuje povoljan odnos u trgovini i uzgred pominje Sjenicu. 

Aktuelni datum Dana opštine Sjenice vezuje se 1253. godinu iako se, tvrdi Gološ, u Povelji iz te godine ne pominje Sjenica uopšte. 

Pitanje je da li će ovaj dokument i ovo saznanje uticati i na revidiranje datuma proslave Dana opštine. 

“Najstariji dokument u kom se pominje Sjenica je iz 1252. godine, tačnije datum dokumenta je 13. avgust te godine. Čuva se u Državnom arhivu Dubrovnika. Postoji i original te povelje, a njeni prepisi su očuvani u Beču i Dubrovniku”, kaže Gološ za naš portal.

Direktorka biblioteke i jedna od autora izložbe Mersija Brbutović pozvala je sve zainteresovane da pogledaju eksponate.

Ona naglašava da se radi o dokumentima koje javnost do sada nije imala priliku da viđa tako često i da su neki od dokumenata objavljuju prvi put.

„Na ovaj način želimo da ispričamo jednu zanimlju priču o Sjenici i da na jedinstven način svjedočimo o bogatoj kulturnoj baštini i posebnim običajima ljudi. To je priča o svakom od nas sa prostora ove opštine, priča o našem identitetu, naslijeđu, o ljepoti našeg života u prošlosti. Izložba je jedna od manifestacija kojom obilježavamo važan jubilej, Dan našega grada“, rekla je Brbutovićeva.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Sjenica Munib Mujagić, a zaintersovani mogu da pogledaju izložene eksponate do 7. avgusta ove godine.

A. Šaljić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti