Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Jače kulturne veze između Novog Pazara i Sarajeva

Memorandum o saradnji novopazarskog Muzeja „Ras“ i Muzeja Sarajeva potpisali su direktori ovih kultrurnih ustanova Elmir Habibović i Indira Kučuk Sorguč.

Sporazum podrazumeva jače kulturne veze između dva grada, kroz zajednički rad na očuvanju i promociji tradicije, kulture i pozitivnih vrednosti kulturno–istorijskog nasleđa.

„Za nas je ova inicijativa veoma značajna, jer će ojačati kulturne veze između naših zajednica, omogućavajući razmenu znanja i događaja, ali i resursa kojima raspolažemo. Radujemo se zajedničkim projektima kojima ćemo obogatiti kulturnu scenu našeg muzeja i našu istoriju i tradiciju približiti široj publici“, rekao je za portal Free media Habibović.

On je pojasnio da su konkretizovani planovi i dogovorena kulturna razmena, te najavio će prva izložba Muzeja Sarajeva u Novom Pazaru biti u avgustu, a da će prvi konkretan projekat biti realizovan za nepunih mesec dana, pre 15. jula.

Saradnja sa sarajevskim muzejom je, kako kaže Habibović, i ranije postojala, a ono što je predhodilo potpisivanju Memoradnuma je zajednički rad na očuvanju nadgrobnih mezarja na groblju Gazilar.

Podsećamo da su ranije sarajevski i arheolozi iz Novog Pazara u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem “Gradska čistoća“ na tom groblju mapirali najoštećenije i najznačajnije mezarje koje treba zaštititi.

„Plan je da to isto uradimo i na Velikom groblju. Na taj način daćemo značaj važnosti očuvanju naše tradicije i identiteta. To treba uraditi na svim gradskim grobljima u Novom Pazaru“, ističe Habibović.

Dodaje da će oba muzeja staviti na raspolaganje svu stručnu, kadrovsku i tehničku podršku na polju muzeologije, arheologije, istorije i drugih znanja, a u cilju istraživanja, zaštite i prezentacije kulturno istorijskog nasleđa.

S. Ljajić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti