Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Javni čas istorije o novopazarskim Jevrejima

Javni čas istorije o novopazarskim Jevrejima biće održan danas na Jevrejskom groblju u Novom Pazaru, u organizaciji Akademske inicijative “Forum 10”.

Do 1941. godine u ovom gradu je živela 61 jevrejska porodica, sa ukupno 247 članova.

Događaj, posvećen sećanju na život i stradanje naših komišija tokom Drugog svetskog rata, planiran je za učenike srednjih škola, prosvetne radnike i ostale, a učestvovaće ambasadorka Nemačke u Srbiji Nj.E. Anke Konrad i gradonačelnik Nihat Biševac.

Novopazarski Jevreji bavili su se trgovačkim i zanatskim poslovima, dajući doprinos privrednom i društvenom razvitku grada, preživljavajući njegove razne krize i iskušenja tokom narednih vekova, sve do Drugog svetskog rata.

Organizatori događaja naveli su da su u martu 1942. godine novopazarski Jevreji, najvećim delom, doživeli istu sudbinu kao i ostali u Srbiji pod nacističkom okupacijom.

Predavanje i obraćanje na Javnom času istorije održaće: arheolog Vladan Vidosavljević, istoričarka umetnosti Jasmina Fortić, predstavnik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus, ambasadorka Anke Konrad i izvršni direktor Foruma 10 Fahrudin Kladničanin.

Učesnici će se okupiti u 11:30 časova ispred Muzeja „Ras“, odakle je planirana zajednička šetnja do Jevrejskog groblja, a Javni čas počinje u 12 časova.

Događaj se organizuje u okviru Interkulturalne platforme za mlade, uz podršku Ministarstva kulture i Grada Novog Pazara.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti