Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Kako su Bošnjaci u Albaniji sačuvali bosanski jezik (VIDEO)

Abdulah Kapidani (Kapetanović) tečno i pravino govori bosanski jezik, iako je, kao i njegov otac, rođen, odrastao i ceo život proveo u Albaniji.

On za portal Free media kaže da je u Bosnu i Hercegovinu, odakle je njegov deda došao još daleke 1875. godine, prvi put otišao kada je imao preko 50 godina. 

U Draču i okolnim naseljima Šijak, Kodžaz i Borak danas živi oko 10.000 Bošnjaka, poreklom iz Bosne, a manji deo je iz Sandžaka.

Prema zvaničnim podacima prvi Bošnjaci došli su u Albaniju tokom perioda opadanja moći Osmanlijskog carstva, a Abdulah je jedan od njihovih potomaka.

On je ranije bio zamenik rektora Univerziteta za poljoprivredu u Tirani, a njegova porodica je iz Počitelja, gde i danas ima mnogo rođaka.

Interesantno je to kako su Bošnjaci u ovoj zemlji, pored dugogodišnje izolovanosti, nedozvoljavanja slušanja i gledanja tadašnjih jugoslovenskih medija ipak uspeli da sačuvaju svoj jezik.

Abdulah smatra da je jedan od ključnih razloga taj što su se pre zatvaranja zemlje muškarci uglavnom ženili devojkama iz Bosne ili drugih doseljeničkih bosanskih porodica.

Poput mnogih momaka, tako je i njegov otac otišao u Počitelj po buduću suprugu, pa Abdulah kaže da je upravo zahvaljujući majci i sačuvao jezik, jer se u kući govorilo samo bosanski.

On je napisao mnogo stručnih knjiga, a poslednja na kojoj je radio dugi niz godina govori upravo o poreklu njegove porodice Kapetanović.

Njegova deca i unuci ne govore bosanski jezik, ali će ih ova knjiga uvek podsećati na korene, poreklo i sudbinu njihove porodice.

OPŠIRNIJE U VIDEO PRILOGU

Albanija je poslednjih godina sve atraktivnija destinacija za letovanja brojnih građana Srbije, koji prilikom boravka u ovoj nekada zatvorenoj zemlji razbijaju mnoge predrasude.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti