Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Koliko košta zlato u novopazarskoj Zlatnoj ulici? (VIDEO)

Zlatna ulica u Novom Pazaru, u kojoj su načičkane brojne zlatare, jedna je od retkih u Srbiji gde se na jednom mestu može kupiti nakiit koji je, kako se čini, još uvek neizostavni deo poklona za razne svetkovine u Sandžaku.

Vlasnici zlatara sa kojima je razgovarala ekipa portala Free media uglavnom kažu da nisu zadovoljni cenama zlata, ali ni prodajom, koja, kako ističu, iz godine u godinu jenjava.

Gram zlata u novopazarskim zlatara košta od 45 do 60 evra, a za jedan prosečan ženski prsten, koji je tradicionalno najtraženiji nakit, treba izdvojiti najmanje 80 evra.

Zlatar Redžep Škrijelj za naš portal kaže da se uglavnom kupuju jeftiniji proizvodi, koje građani još uvek mogu da priušte.

“Ukoliko se kupuje za sebe, građani mogu da priušte neki prsten ili menđuše, ali ako je u pitanju poklon, onda se odlučuju za jeftinije. Naravno čim je nešto jefitnije, to je i laganije i slabijeg kvaliteta”, rekao je Škrijelj.

On ocenjuje da je jedan od glavnih poriva za kupovinu zlata naša tradicija.

“Ako ne odnesete zlatan predmet, nešto što je vredno, niko neće da ga računa u poklon. Niko se više ne oduševlajava ako mu kupite servis šolja za kafu ili čaše. Svi gledaju da poklon bude vredniji i kvalitetniji”, kaže Škrijej.

Napominje da cenu zlata ne određuju oni koji poseduju zlatarske dućane, već isključivo berza, koja je, zbog zategnutosti na međunarnodnom planu, nestabilna.

“Narod više nije u stanju da prati cene zlata. Iz godine u godinu, sve je slabija potražnja, zato što je i materijalna sitaucija građanstva znatno teža. Neke stvari ne mogu da priušte ni bogatiji ljudi, čak ni ovi koji odlaze na rad u inostranstvo. Ranije bi izdvajali dosta sredstva i oko svadbe i prinošenja darova, suneta, svih ostalih svetkovina koje su deo naše tradicije” napominje Škrijelj.

U takozvanoj Zlatnoj ulici u Novom Pazaru posluje oko 20 zlatara i nekoliko dućana u kojima može da se pazari srebro.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti