Novi Pazar
-4°C

Leković: Ženama za preduzetništvo fali podrška

Modna dizajnerka i predsednica Kluba preduzetnica Hana Bihorac Leković smatra da je ženama u Novom Pazaru važna moralna i finansijska podrška porodice da bi pokrenule sopstveni biznis.

Ona je za portal Free media rekla da su ovdašnje žene još uvek u senci muškaraca i da mi se na samu poslovnu ideju postavljaju brojna pitanja.

„Obično ih bombarduju pitanjima kako to misle, sa kojim novcem, šta će sa decom. Ima muževa koji tvrde da dovoljno zarađuju za porodicu, da nema potrebe da im supruga radi, a zapravo ne žele da ona izlazi iz kuće i komunicira sa drugim ljudima, a sve pod navodnim plaštom brige“, kaže Leković.

Ona je istakla da najveći podstek ženama i podrška u radu treba da bude porodica, te da treba da se izbore za svoja prava, da ne slušaju druge, već samo unutrašnji osećaj i da rade posao koji ih ispunjava.

One žene koje pokreću svoj samostalni biznis ili već se njime bave ona savetuje da budu uporne.

„Od izuzetne važnosti je da budu uporne, jer samo takve uspevaju. Ne treba da štede na edukaciji, a ukoliko misle da njihov posao treba da se razvija neka ulažu u njega, a rezultati će biti vidljivi pre ili kasnije“, rekla je Leković.

Ona se priseća da je posao počela na tepihu svoje sobe, gde je napravila prve modele i skice.

„I meni su govorili kome to mislim da prodam, jer sam sam od početka radila unikatne i skuplje modele. Međutim, moji roditelji su mi bili velika podrška, tako da su svi zluradi komentari ostali u drugom planu. I danas su mi najveća podrška roditelji, suprug i deca. Bila sam, dakle, uporna u svojoj ideji, pa sam organizovala revije, profesionalne fotografe i išla polako ka uspehu“, rekla je Leković, koja kroz svoje modele spaja moderno i tradicionalno.

Kaže da je upravo u želji da pomogne ovdašnjim preduzetnicama prihatila da bude predsednica Kluba koji deluje u okviru „Ženskog akademskog centra“.

<br><em>Članice Kluba preduzetnica u Novom Pazaru<em>

„Prihvatila sam poziv književnice i novinarke Sare Sabri, koja vodi ovo udruženje, da im pomognem u organizaciji i umrežavanju preduzetnica različitih branši. Neke od njih proizvode kozmetiku, dečiju konfekciju, sportsku odeću, ima i hemičarki, onih koje prave slatke i slane đakonije, a sve se trude da preko ovog udruženja unaprede svoje poslovanje“, istakla je Leković.

Za članice ovog udruženja često organizuju seminare, predavanja, edukacije i biznis kafe u Srednjoj školi „Nikola Tesla“, a predavačice su im uspešne preduzetnice iz različitih delova bivše Jugoslavije.

„Cilj nam je da podignemo nivo znanja kod naših žena, da bi na taj način unapredile svoj biznis i podržale jedna drugu. Do sada smo imale različite radionice, kao što je škola slikanje ili šivenja. Drago mi je da se za ove aktivnosti interesuju i devojčice uzrasta od 12 do 15 godina, koje dolaze sa majkama, tako da verujem da će i one ovde otkriti neke svoje sklonosti ka budućem zanimanju“, kaže ova preduzetnica.

M. Jovičić

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti