Novi Pazar
-4°C

Ljajić: Prevencija put do zdravih zuba

Stomatolog iz Novog Pazara Jasera Ljajić rekla je danas da prevenciju oboljenja usta i zuba dece sprovode pre svih roditelji, koji treba da ih dovode na preglede.

Ona je u okviru “Nedelje zdravlja usta i zuba” razgovarala sa mališanima u vrtiću “Naša radost” kojima je preporučila da stomatologa posećuju na svakih šest meseci.

Ljajićeva je za portal Free media rekla da sa prevencijom treba početi od začeća deteta.

“Prvo trudnice ginekolog upućuje kod stomatologa da utvrdi da li imaju zdrave navike, ako imaju onda će one to preneti i na svoju decu, ali ako nemaju on je tu da im pomogne da usvoje te navike koje se tiču higijene i zdrave ishrane. Osim toga i kasnije pedijatar upućuje bebu sa majkom kod stomatologa da joj ukažemo kako da je hrani, da bi stekla zdrave navike. Kasnije, sa nicanjem prvih zubića  majka dovodi bebu na pregled kod nas, da joj kažemo kako da joj pere usta i zube četkicom, a kasnije i pastom sa fluorom“, rekla je Ljajićeva.

Ona je dodala da stomatolozi Doma zdravlja u ovom gradu svake godine obavljaju sistematske preglede učenika, a apelovala je na roditelje, vaspitače, učitelje, profesore i medije da što više ukazuju na značaj oralnog zdravlja.

Оpštе prеpоruке zа оčuvаnjе оrаlnоg zdrаvljа su:

  • оdržаvаnjе аdекvаtnе higiјеnе, štо pоdrаzumеvа rеdоvnо prаnjе zubа uјutrо i uvеčе као i pоslе svакоg оbrока i коrišćеnjе коncа zа zubе;
  • smаnjеnjе unоsа šеćеrа i izbаlаnsirаnа ishrаnа;
  • коrišćеnjе zаštitnе оprеmе zа spоrtsке акtivnоsti i pridržаvаnjе prоpisаnih mеrа bеzbеdnоsti u sаоbrаćајu;
  • bеzbеdnо fizičко окružеnjе;
  • rеdоvnе коntrоlе коd stоmаtоlоgа;
  • prеstаnак ili smаnjеnjе коnzumirаnjа аlкоhоlа;
  • prеstаnак pušеnjа.

Nacionalna “Nedelja zdravlja usta i zuba” u Srbiji obeležava se svake godine u trećoj nedelji meseca maja.

E. Zekić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti