Novi Pazar
-4°C

Marija Stefanović: Roditelji snagom i ljubavlju mogu da promene prognoze lekara

Novopazarka Marija Stefanović, majka devojčice Lane kojoj su preko fonda „Budi human“ prikupljana sredstva za lečenje tuberozne skleroze, poručila je danas roditeljima koji imaju decu sa smetnjama u razvoju da nisu sami i da će im biti mnogo lakše kada podele svoje probleme.

Marija, profesorica srpskog jezika, pored toga što je pokrenula više akcija za Lanino lečenje, uradila je sve da se ona ne razlikuje mnogo od druge dece.

Ona za portal Free media kaže da su roditelji ti koji svojom snagom mogu da promene prognoze doktora.

„Vrlo težak zadatak je na nama roditeljima generalno, jer kada dobijete dete više vam ništa drugo nije važno, sama deca kojima je potrebna naša beskrajnu ljubav. Nama su brojni stručni lekari davali različite prognoze za Lanu, jedna doktorka nam je čak rekla da ne možemo ništa da uradimo sa njom, da možemo da je volimo i pazimo, ali da ona neće dugo živeti. Zamislite samo koliko je to bio veliki šamar za nas. Nismo joj ništa rekli, ali smo krenuli sa akcijama i dokazali da su prognoze lekara tu da bi se promenile”, priča nam ova snažna majka.

Iako njen dan počinje i završava se sa Lanom, njenim terapijama, uz pomoć mlađeg sina Pavla i muža Marka koji se na sve načine trude da olakšaju njeno stanje, Marija za naš portal priča da se svakodnevno bori sa razmišljanjem da li je dovoljno uradila za svoju ćerku.

<br><em>Porodica Stefanović iz Novog Pazara foto Free media<em>

„Najgori od svega je konstantni osećaj krivice da možda nismo tako dobri roditelji, iako sam prošle nekoliko psiholoških radionica, gde su mi govorili da to nije tako, negde u mojoj svesti je to ostalo. Smatram da je osnovna dužnost roditelja da pruži detetu ljubav i sigurnost, a gledajući naše drugo dete, malog Pavla, vidim koliko je Lana stvari propustila koje nismo mogli da joj omogućimo zbog njenog stanja. Najgore je što nikada ne znate šta može da bude okidač za napad, nekada samo prevelika tišina ili prodoran zvuk mogu to da pokrenu“, iskrena je Marija.

Dodaje da često ima momente bespomoćnosti, jer želi da joj pomogne kada plače, a ne zna da li je ona gladna, žedna, hoće u toalet ili je nešto boli.

<br><em>Porodica Stefanović iz Novog Pazara foto Privatna arhiva<em>

Kako priča za naš portal najteže joj je bilo da potraži pomoć i pokrene akcije za Lanu, iako je to bilo neophodno.

„Mi smo prosečna porodica, ne oskudevamo ni u čemu, ali nismo uspeli da skupimo čak ni deseti deo neophodne sume. Najteži je bio trenutak da prelomimo i pokrenemo akciju, jer nas je bilo stid i sramota od naroda. I sada, ako nam se pocepaju patike, sramota nas je da ih kupimo da neko ne pomisli da je od tog novca. U početku nam je bilo teško da ljudima pogledamo u oči, a onda su nam humani ljudi dali vetar u leđa, šaljući nam poruke zbog kojih sam zahvalna svim našim Pazarcima, našoj dijaspori i ljudima u drugim gradovima, jer uvek ima neko ko ili ima sličnu situaciju ili prati ta dešavanja“, priča nam Marija.

Ova hrabra majka nije čekala da se za Lanu skupe pare samo preko SMS poruka, već je pokrenula brojne akcije, zajedno sa raznim udruženjima i institucijama u Novom Pazaru, a i šire.

„Već su poznati Lanini bazari koji su se održavali u Novom Pazaru i Raški, gde je prikupljeno od 60.000 do 122.000 dinara po jednom bazaru. Preko humanitarne organizacije ‘Otvorena ruka’ organizovan je humanitarna fudbalska utkmica u kojoj su učestvovali fudbaleri Novog Pazara, zatim predstava Regionalnog pozorišta ’Pepeljuga’ i ’Beton mahala’. Na svim ovim humanitarnim akcijama prikupljen je novac osim za Lanu i za naše sugrađanke Nikolinu i Merjem.Zatim, bilo je veče poezije u Centru za decu i omladinu ‘Duga’, mnoge škole su se pridružile Laninoj borbi i skupljeno je 300.000 dinara, zahvaljujući pre svega OŠ ’Bratstvo’, jer je ona  njihova učenica“, kaže Marija za Free media.

Velika podrška Mariji je Udruženje MNRO „Tahir Taša Delić“, gde njena ćerka provodi veći deo dana, kao i Konjički klub „El Dorado“, gde nalazi stimulaciju.

Ova hrabra majka je čak za sada sve humanitarne akcije stopirala na neko vreme, jer smatra da je trenutno novac potrebniji drugim našim sugrađankama i sugrađanima koji sakupljaju novac preko fondacije „Budi human“.

Zahvaljujući fondaciji „Budi human“ i humanim ljudima za Lanino lečenje u Izraelu sakupljeno je 150.000 evra, od kojih su joj u avgustu u Tel Avivu urađena prva snimanja i ispitivanja, tokom kojih je utvrđeno da ima tumore blizu očiju i centra za ravnotežu. Lekari su za to predložili prvo korišćenje leka, koji još uvek čekaju. 

Nakon upotrebe i njene reakcije će se znati dalji tok lečenja. U početku je bilo planirano da Lana spas potraži na jednoj klinici u Hjustonu, zašta je bilo potrebno oko 700.000 evra. S obzirom da je prikupljeno 150.000 evra, što je nedovoljno za put u Ameriku, porodica i lekari su odlučili da se dijagnostika uradi u Izraelu.

Porodica nije odustala od lečenja u Hjustonu, a da bi prikupili novac za to moraće da pojačaju tempo akcije prikupljanja novca.

M. Jovičić-H.Ziljkić

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti