Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Milanović: Tokom najvećih zagađenja vazduha aktivnosti svedite na zatvoren prostor

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Novog Pazara Ivan Milanović rekao je danas da je najveće zagađenje vazduha u ovom gradu u ranim jutarnjim i popodnevnim satima, kada se uglavnom upotrebljavaju ložišta.

On je na konferenciji za novinare rekao da lokalna samouprava tokom naredne godine planira postavljanje još dve automatske merne stanice, kako bi se pratila situacija u svim delovima grada.

 „Vazduh je nezadovoljavajući početkom grejne sezone, od sredine oktobra do sredine marta. U drugom delu godine, kada nije grejna sezona, kvalitet vazduha je zadovoljavajući i ne dešavaju se dozvoljena prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu. Na loš kvalitet vazduha u Novom Pazaru utiču PM2,5 i PM10 čestice“, rekao je Milanović.

Njegova preporuka građanima je da prate sajt Agencije za zaštitu životne sredine, te da svoje aktivnosti svedu na zatvoren prostor, kada utvrde da se vazduh kvalifikuje kao zagađen.

On kaže da je Grad Novi Pazar preduzeo niz dugoročnih mera koje treba da utiču na kvalitet vazduha, a jedna od njih je izmeštanje Gradske toplane u Industrijsku zonu.

„Prošle godine je, uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, zamenjeno 70 individualnih ložišta kotlovima na pelet, kao i u hali Pendik i nekoliko gradskih škola. U neposrednoj blizini grada posađena su stabala na 16 hektara površine, urađena je sekundarna gasifikacija, a trenutno se sadi 1.164 odraslih stabala četinarskih vrsta u centru grada“, rekao je Milanović.

On je dodao da će početkom naredne godine grad pristupiti izradi Plana unapređenja kvaliteta vazduha, koji će kasnije biti usvojen.

Šefica Odeljenja za komunalne poslove Malića Plojović na pitanje portala Free media da li su predviđene kazne za građane koji koriste toksične čestice za zagrevanje svojih domova rekla da se ovom problemu prilazi sistematski, tako što nadležni obilaze vlasnike tekstilnih firmi, obućare i ostale proizvođače različitih sirovina.

„Na godišnjem nivou je oko 60 tona te vrste otpada. Taj otpad završava svuda, u rečnim koritima, na divljim deponijama, tako da stvara velike probleme, a najveći je ako završi u ložištima. Zato je u toku nabavka jednog vozila od strane Ministarstva zaštite životne sredine i UNDP-a kojim će se obavljati sakupljanje te vrste otpada po gradu“, rekla je Plojović.

Čalnica Gradskog vijeća zadužena za zaštitu životne sredine Milica Mančić rekla je da je u toku projekat zamene kotlova u Osnovnoj školi Mur, Tekstilnoj i Tehničkoj školi, koje sa fosilnih goriva prelaze na kotlove na pelet.

„Ukupna vrednost tog projekta je blizu 24 miliona dinara, koji je sufinansiran od Ministarstva za zaštitu životne sredine. Takođe, radi se na prjektu sanacije deponije Golo brdo, kao i na regionalnoj deponiji u mestu Milatkoviće, a za sve to je odvojeno 10 miliona dinara“, rekla je Mančićeva.

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Novog Pazara Ivan Milanović rekao je da su stručne službe na poseban zahtev JKP “Gradske ćistoće“ utvrdile da su oko 70 stabala topole, visine od 17 do 30 metara, u ulici Ruđera Boškovića i na groblju Gazilar obolela i da predstavljaju opasnosnost za građane i okolne objekte.

“Dato je mišljenje da se na bezbedan način uradi uklanjanje tih stabala i taj postupak je i započet. Stabla će se zameniti drugim adekvatnim stablima, koja su obezbeđena“, objasnio je Milanović. 

Seča ovih stabala izazvala je brojne reakcije građana, koji su negoodvali na društvenim mrežama, jer smatraju da to nije trebalo raditi u trenutku povećane zagađenosti vazduha.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti