Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Milinkov: Žene veoma malo zastupljene u medijima

Iako novinarstvo sve više postaje dominantno ženska profesija, žene su veoma malo prisutne u medijima u odnosu na muškarce, ocenjeno je danas u Novom Pazaru.

Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov rekla je danas da su žene izložene seksizmu i mizoginiji, ali da vrlo retko pričaju o problemima sa kojima se suočavaju.

Ona je na radionici “Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana”, koju je organizovalo Nezavisno društvo novinara (NDNV) u Novom Pazaru rekla da su žene u medijima zastupljene često na pogrešan i diskriminatorni način.

“U Srbiji postoje vrlo školovane žene, ali da je prisustvo ekspertkinja u medijima je ispod 10 odsto. Kada je reč o lokalnim političarkama, njih gotovo uopšte nema u medijima”, rekla je Milinkov.

Ona je istakla da se većina lokalnih medija koji neguju profesionalnost u radu suočavaju sa preprekama ekonomske prirode, jer je njihov opstanak veoma ugrožen.

“Ti mediji se najviše zalažu i izveštavaju na etički način. Međutim, oni koji su finansijski stabilni krše profesionalne standarde, služe kao mikrofoni i prenosioci vladajućih stavova i propagandnih aktivnosti, što se vidi iz rezultata medijskih konkursa, gde oni koji profesionalno izveštavaju dobijaju najmanje novca“, rekla je Milinkov.

Održavanje ove radionice podržali su Evropska unija i Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, u okviru programa Matra, kroz projekat “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti