Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Mirčić: Očekujemo rešavanje nagomilanih problema (VIDEO)

Poverenik sindikata “Nezavisnost” na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) profesor Dejan Mirčić očekuje narednih dana rešavanje nagomilanih problema u ovoj ustanovi, uz međusobno uvažavanje.

On je nakon polučasovnog štrajka upozorenja članova ovog sindikata, koji je podržao i deo studenata sa nekoliko departmana, novinarima rekao da je njihov jedini cilj poštovanje zakona Srbije i konstruktivno pristupanje revidiranju i izmeni spornih odredbi u pravilnicima i Statutu DUNP.

“U tom smislu, nadamo se da će prava i obaveze početi da važe jednako za sve, te da će na našem Univerzitetu konačno zavladati akademska atmosfera, koju karakterišu, između ostalog, tolerancija i dijalog, koji bi trebalo da konačno počne“, rekao je Mirčić.

On je istakao da su nebrojeno puta pokušavali da uspostave kontakt sa upravom DUNP, da su poslali mnogo dopisa, mailova, na koje nikada niko nije odgovorio.

“Mi smo ovim potezom želeli da sprečimo nezadovoljstvo zaposlenih. Da rešimo sve ovo za dobro grada Novog Pazara, ali i države Srbije“, rekao je Miričić.

On je dodao da su na članove Sindikata prethodnih dana vršeni pritisci, zbog koji je, kako naslućuju, šestoro administrativnih radnika istupilo iz članstva.

“Bilo je jako teško, divim se ljudima koji rade u administraciji, hvala svima što su uz nas, jer su pritisci bili preteški. Da ne ulazim u detalje, ali nailazili smo na zatvorena vrata, bilo je ljudi koji su želeli da razgovaraju, ali je bilo i slučajeva da su nam govorili da nam nikada neće odgovoriti”, rekao je on.

Profesor Senad Ganić ukazao je na problem nedostatka dijaloga sa upravom ove visokoškolske ustanove.

“Pet šefova departmana za pravne nauke u poslednjih godinu i po dana u svojim obrazloženjima ostavki navelo je nemogućnost normalne komunikacije sa upravom DUNP. Mi smo za dijalog, ali ne za dialog na uštrb poštovanja propisa i zakona ove države. Mi možemo da uđemo u dialog koji predstavlja dijalog u zakonitom radu univerziteta, čiji organi su takođe zakoniti. Dakle, u dijalog, ne monolog“, rekao je Ganić.

On je istakao da je Statut DUNP totalitaran i autoritaran, po kojem rektorka indirektno postavlja telo koje nju bira i razrešava.

Profesor Senad Ganić

“Potrebna nam je radikalna promena Statuta, po uzoru na one sličnih institucija. Nije normalno da imamo Senat u kojem su četiri člana protivzakonito postavljena, kao što nije normalno da u etičkim odborima imate članove odbora i tela koji podižu ‘optužnice’ protiv zaposlenih, po principu ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’. Da li je vama normalno da doktor medicine raspisuje konkurs za Departman za pravne nauke, ne pitajući ga da li mu taj konkurs treba?”, rekao je Ganić.

On je apelovao na državu da im pomogne, te da u ovom prelaznom periodu osposobe Univerzitet za normalno bavljenje poslom, u interesu studenata, ali i da se prestane sa maltretiranjem nastavnika, od kojih se traži da ispunjavaju uslove koji ne postoje ni na jednom drugom univerzitetu.

Dodao je da bez obzira na sve probleme DUNP, od čijeg rešavanja neće odustati, mora da upiše narednu generaciju studenata.

“Naša poruka je da studenti treba da upisuju fakultete, a profesori da budu slobodni. Misao treba da bude slobodna“, zaključio je Ganić.

Profesor Miloš Petrović pročitao je prisutnima pismo podrške koje su dobili iz sedišta sindikata u Beogradu.

Ranije danas u ime ovog sindikata profesor Samir Manić bio je na sastanku sa Upravom i predstavnikom Republičke agencije za mirno rešavanje sporova.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti