Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Mladi oprečno o perspektivi i budućnosti u Novom Pazaru

Mladi u Novom Pazaru imaju oprečne poglede na svoju budućnost i stavove o perspektivi u ovom gradu, koji se popularno označava kao najmlađi u Evropi.

Iako ne planira da ostane u rodnom gradu, Novopazarka Esma Bihorac misli da mladi ovde imaju perspektivu. 

“Završavam fakultet ovde, ali planiram da svoju budućnost izgradim u inostranstvu i da tamo radim. Studiram poslovnu informatiku na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP)“, priča ona za portal Free media.

Esma veruje da su joj te studije najbolja opcija, jer se informatika razvija i pruža šansu mnogim mladim ljudima.

Njen vršnjak, Ensar Leković takođe smatra da u Novom Pazaru ima perspektive za mlade, ali da je potrebno više ulaganja, te da na pozicijama budu ljudi koji mogu da pomognu.

“Voleo bih da ostanem ovde da živim, ali nisam u potpunosti siguran da će se to desiti baš zbog situacije. Na početku sam studija, ne znam kako će sve to dalje da se odvija, a možda se kroz nekoliko godina stanje i popravi“, iskren je ovaj student psihologije na DUNP.

On dodaje da ne beži od odlaska u inostranstvo, jer “poput ptice ide gde je bolje“.

Novopazarka Anja Mutavdžić, koja studira dramaturgiju u Novom Sadu, kaže da su mogućnosti za mlade tamo daleko veće.

“Novi Sad mi se dopada, jer je po mentalitetu ljudi, ali i kao grad, veoma sličan Novom Pazaru. Tamo je život mnogo mirniji nego u Beogradu. Taj grad sam odabrala najviše zbog toga što se u njemu dosta pominje kultura“, kaže ona za naš portal.

Anja nakon završetka studija planira da radi u pozorištu, ali još uvek ne zna da li će se vratiti u Novi Pazar ili ne.

Sa druge strane, student srpske književnosti i jezika na DUNP-u Seid Torbić tvrdi da mladi ne vide perspektivu u Novom Pazaru, što je “posledica zaostale sredine i stanja svesti“.

“Moje mišljenje je takvo, ali nadam se da će se u budućnosti menjati i promeniti, te da će mladi ustati i boriti se za neke promene“, kaže on.

Seid zaključuje da nikada nije voleo da se odvaja od ove sredine i grada, a da će budućnost pokazati da li će otići u inostranstvo da tamo živi i radi.

N.Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti