Novi Pazar
-4°C

Nezaposlenima ponuđeno preko 200 radnih mesta

Na Sajmu zapošljavanja koji je danas organizovala Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru 40 poslodavaca ponudilo je preko 200 radnih mesta.

Među zainteresovanima za posao bila je i Novopazarka Almina Islamović Kučević, po zanimanju komercijalista.

“Došla sam ovde da bi našla nešto što bi mi privuklo pažnju i što bi bilo najbolje za mene. Nadam se da će tako i biti s obzirom da ima mnogo poslodavaca”, rekla je ona za portal Free media.

Diplomirani ekonomista Mirza Hujević kaže nam da je prvi put na sajmu ovakve vrste, a s obzirom da poslodavci traže i radnike iz njegove struke, smatra ovo idealnom prilikom.

“Ovo mi je, što kažu naši stari, prvina. Vidim veliki broj svojih kolega i svi želimo da uđemo u proceduru. Nadamo se da ćemo dobiti korisne informacije koje ne bi dobili sedeći kod kuće, već moramo da izađemo, pogledamo i potrudimo se”, istakao je Mirza.

Veliko interesovanje nezaposlenih

Brojni poslodavaci su ranijih godina putem Sajma dolazili do novih radnika, pa se tome nadaju i ove godine.

“Mi smo do sada koristili programe Nacionalne službe za zapošljavanje, kao što je Stručna praksa i Moja prva plata i Program za pripravnike. Zainteresovanih ima, dolaze i raspituju se i nadamo se da ćemo uspeti da nađemo odgovarajuće kandidate”, kaže Melliha Muminović, menadžer škole “Malac genijalac”.

“Naša firma traži dva rukovodioca mašina. Sajam nam je koristan, jer na ovaj način mi poboljšavamo rad firme, a ujedno se pruža prilika nekome ko je bez posla da do njega dođe”, rekla nam je Selma Dražanin iz “Iskop gradnje”.

Poslodavci na današnjem Sajmu

Direktor Filijale Fahrudin Đekić rekao je novinarima da je među ponuđenim radnim mestima najviše onih koja su karakteristična za Novi Pazar.

“To su diplomirani ekonomisti, inženjeri arhitekture, građevine, šivači, konobari, kuvari, pomoćni radnici u građevini i drugi. Tokom trajanja Sajma očekuje se više od 1.500 nezaposlenih osoba, aktivnih tražilaca posla, koji će se na sajmu predstaviti budućim poslodavcima”, rekao je Đekić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac smatra da je ovo idealna prilika da poslodavci i nezaposlene osobe stupe u lični kontakt.

Fahrudin Đekić i Nihat Biševac

“Ovo je prilika da poslodavci razgovaraju sa nezaposlenima, gde imaju mogućnost odabira i da dođu do kvalitetnog kadra, a sa druge strane nezaposleni da obiđu poslodavce i da vide koji su to uslovi koji se nude, te da dođu do adekvatnih radnih mesta”, rekao je Biševac.

Podsećamo, posao u Novom Pazaru trenutno prema zvaničnim podacima nema oko 23.000 građana, među kojima je preko 7.000 mladih do 30 godina.

Na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje je 1.100 mladih od 15 do 19 godina, 3.148 od 20 do 24, kao i 2.826 mladih koji imaju od 25 do 29 godina.

Deficitarna zanimanja u Novom Pazaru trenutno su zanatlije građevinske struke sa trogodišnjom stručnom spremom, a među visokoobrazovanima najviše fale programeri, diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, ali i mašinski inženjeri sa utvrđenim licencama i lekari sa specijalizacijama.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti