Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novi Pazar: Hospitalizovano 20 pacijenata, sumnja se na trovanje hranom

Na lečenju u Opštoj bolnici u Novom Pazaru hospitalizovano je 20 pacijenata sa istim simptomima, a svi su konzumirali hranu u istom ugostiteljskom objektu.

Načelnica Dečijeg odeljenja Hadija Toković rekla je novinarima da je kod njih 10 učenika, ali da još uvek nema potvrdu da li je u pitanju trovanje.

“Za sve se očekuju laboratorijski rezultati koprokulture, a mi jedino za sada imamo podatak da su u prethodna tri dana svi jeli hranu u istom restoranu, a da su nakon toga krenuli simptomi. Mi za sada ne možemo da kažemo da li je trovanje, ali ih tretiramo, jer imaju visoke parametre za upalu“, rekla je Tokovićeva.

Ona je istakla da su sva deca deca stabilnog i dobrog opšteg stanja i da su pod kontrolom.

Osim njih, na Infektivnom odeljenju hospitalizovano je 10 bolesnika sa sumnjom na salmonelozu, sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

“Tretirano je još troje pacijenata, koji se leče u dnevnoj bolnici. Teška klinička slika kod ovakve infekcije podrazumeva visoku temperaturu, koja je išla i preko 40, obilne vodenaste stolice sa primesama sukrvice, povraćanje i glavobolju. Sa težeom kliničkom slikom je pet pacijenata, ostalih i pet je sa srednje teškom kliničkom slikom“, rekla je načelnica ovog odeljenja Binela Mavrić.

Ona je pojasnila da klinička slika u potpunosti ukazuje na salmonelozu crevne infekcije.

“Salmonela je bakterija koja se najčešće nalazi u namirnicama životinjskog porekla,  to su uglavnom piletina, mleko, mlečni proizvodi i jaja. Svi ovi pacijenti su konzumirali majonez, koji nije termički obrađen, već je spreman u privatnoj režiji“, rekla je Mavrićeva.

Ona je dodala da su se njima javila ukupno 23 pacijenta, od kojih je 10 vraćeno na kućno lečenje.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti