Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novi Pazar: Prednosti i mane kreditnog zaduženja građana

Mnogi građani Novog Pazara za rešavanje finansijskih problema ili kupovinu nameštaja, automobila, nekretnina, pa čak i odlazak na odmor koriste kreditna zaduženja kod ovdašnjih banaka.

Zvanični podaci o ukupnom zaduženju Novopazaraca nije moguće pronaći, a sagovornici portala Free media različito komentarišu uzimanje kredita, dok ekonomski analitičari savetuju opreznost i svest o finansijskim rizicima i koristima.

Poslednji kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije pokazuje da su građani Srbije krajem maja ove godine bili najviše zaduženi gotovinskim kreditima (725,4 milijarde dinara) i stambenim i kreditima za adaptaciju (668,9 milijardi dinara).

Novopazarac Alen Biševac kaže za naš portal da su krediti korisno sredstvo za podršku poslovnom rastu, jer mogu biti pokretačka snaga za proširenje biznisa i otvaranje novih radnih mesta.

“Mislim da je ideja uzimanja kredita odlična samo u trenucima kada za to imamo opravdane potrebe, na primer investicija u neki biznis koji treba finansijsku potporu radi daljeg rasta i razvoja ili pak opstanka tog biznisa. Imam prijatelja koji ima krojačku radnju i koji je zahvaljujući kreditu uspeo da obezbedi novu mašinu, koja mu je omogućila da otvori još tri nova radna mesta”, rekao je Alen.

On dodaje da uzimanje kredita nije za svakoga, već samo za one koji imaju jasan plan, odgovornost i određenu finansijsku pismenost.

Sa druge strane, njegova sugrađanka Emina Biševac kaže da je vrlo oprezna kada je ova tema u pitanju, jer smatra da krediti, osim za nekretnine, često samo donose stres i potencijalnu finansijsku nevolju.

“Protiv sam uzimanja kredita, jer se nekako plašim da ne postanem zavisna ili da ne odem u bankrot. Uzimala sam ranije kredit i smatram da nije isplativo, prosto ne vredi, osim za potrebe uzimanja nekretnina”, kaže Emina.

Ekonomski analitičar Haris Zogić pojašanjava za naš portal da su inflacija i kamatne stope važni faktori koji utiču na odluke o kreditima.

“Protekli period je bio veoma izazovan kada su u pitanju kamatne stope i cene kredita u našoj zemlji i svetu. Pandemija COVID-19, praćena energetskom krizom i sukobom u Ukrajini, uticala je na ubrzavanje inflacije. Ubrzana inflacija je izazvala strah i neizvesnost, ali treba istaći da je inflacija stabilna u 2024. godini i u maju je iznosila 4,5 odsto”, rekao je Zogić.

On kaže da je smanjenje referentne kamatne stope od strane Narodne banke Srbije (NBS) na 6,25 odsto pozitivan signal za povećanje kreditne aktivnosti.

Ekonomski analitičar Haris Zogić

“Sve ove pojave i potezi doveli su do smanjenja kreditne aktivnosti u prethodne dve-tri godine, ali se sada povećava broj zahteva za kreditima. Evidentna je povećana potražnja za stambenim kreditima u prvom tromesečju ove godine”, istakao je Zogić.

On ukazuje na činjenicu da dug može biti veliki teret, posebno kada je opterećen kamatom.

“Zato je potrebno razmotriti sve moguće alternative pre zaduživanja. Ipak, ukoliko se neko odluči na zaduženje, savetujem da razmotri sve elemente koje sam nabrojao, sa posebnim osvrtom na namenu kredita”, dodao je Zogić.

On zaključuje da je važno razmotriti kamatne stope, rok otplate, troškove i namenu  kredita, finansijsku sposobnost zajmoprimca i rizike povezane sa zaduživanjem, te da krediti za ulaganje u nešto što će generisati prihod, poput poslovnih projekata ili obrazovanja, obično imaju veću isplativost.

M. Numanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti