Novi Pazar
-4°C

Novi Pazar: Stariji nepoverljivi prema aplikaciji za dostavu hrane

Iako se u Novom Pazaru još uvek neguju tradicionalne vrednosti spremanja starinskih kulinarskih specijaliteta, mnogi mladi u ovom gradu radije poručuju gotovu hranu iz restorana.

Da li zbog bržeg načina života, dužeg radnog vremena ili prosto želje da radije vreme provode sa prijateljima, nego pored šporeta, aplikacija za dostavu hrane instalirana je u telefonu kod većine naših mlađih sugrađana.

Godinama unazad u Novom Pazaru su prisutne službe koje obavljaju neku vrstu usluge asistenta, dok je aplikacija preko koje može da se poruči hrana ipak novina. Preko ove aplikacije građani su u mogućnosti da poruče hranu iz brojnih lokalnih restorana, ali i namirnice iz marketa.

Mišljenja Novopazarca, u zavisnosti od godina starosti, podeljena su o ovoj aplikaciji, jer su stariji prilično nepoverljivi i smatraju je novotarijom.

Penzionerka Hajrija Jašarević kaže za portal Free media da ne koristi tu vrstu poručivanja hrane, jer nema poverenja u porudžbine koje se obavljaju na taj način.

„To bih koristila jedino u slučaju da mi zdravstveno stanje ne dozvoljava da odem u market i kupim potrebštine. Smatram da niko ne može da vam izabere voće ili kupi nešto kao vi lično. Uz to, obzirom da sam penzioner, odlazak u market za mene je i jedan vid rekreacije i razlog da izađem iz kuće, a hranu ne jedem ni u restoranima, tako da je ne bih ni poručivala“, kaže nam Hajrija.

„Smatram da je aplikacija za poručivanje hrane i namirnica iz restorana dobra stvar za Novi Pazar. Ja ne naručujem hranu jer nisam mnogo vest sa telefonom, ali za mlade i poslovne ljude to je odlično. Video sam da preko aplikacije može da se naruče i namirnice iz marketa i to mi već odgovara. Možda i naručim preko zime“, rekao je za naš portal penzioner Miloš Jovanović.

Studentkinja Amela Kuč kaže da bi rado poručivala hranu preko aplikacije, ali da joj je prilično nejasno kako se ona koristi.

„To je veoma pozitivno, ali je mana što nije lepo objašnjeno kako se ona koristi, konkretno kako da poručite neki proizvod. Juče sam baš htela da poručim hranu i morala sam da okrenem više ljudi koji su mi pomogli to da uradim. Mislim da je potrebno neko dodatno objašnjenje ili broj telefona, preko kojeg će vam neko pomoći pri porodžbini. Dakle, iako koristim društvene mreže i razne aplikacije, bilo mi je teško da se snađem pri porudžbini hrane, a mogu da zamislim kako je tek starijim građanima, za koje ne verujem da bi uspeli da koriste ovu aplikaciju“, komentariše Amela.

Njena imenjakinja, vaspitačica Amela Tandir nije do sada koristila aplikaciju za poručivanje hrane, ali smatra da je to nešto što je do sada nedostajalo Novom Pazaru.

„Odavno smo postali narod koji voli da naruči hranu. U prilog tome govore i neke slične organizacije koje su prepoznale potrebe Novopazaraca, pa su se posvetili upravo tome da rade dostavu hrane mimo restorana. One ipak bile više kao posrednik između kupca i objekata iz kojih se poručuje, a aplikacija ispada partner, pa nekako ostavlja ozbiljniji utisak. Mi smo prosto takvi postali da nam više odgovara da nam neko dostavi hranu, da ne moramo mi ići po nju. Ova nova dostava se uglavnom obavlja biciklom, a naš grad je saobraćajno prezasićen, pa se nadam da će na ovaj način biti bar malo manje sabraćajne frekvencije“, veruje Amela.

Hranu više poručuju žene nego muškarci, koje su sklonije lokalnim specijalitetima, pokazuju podaci istraživanja iz sedam gradova u Srbiji. Prema poslednjim dostupnim podacima, u Srbiji ima oko 356.000 korisnika aplikacija za dostavu hrane, a oni u proseku hranu naručuju 2,7 puta mesečno, a dostave prosečno vrede oko 1.300 dinara.

M. Jovičić-H.Ziljkić

Foto Pixabay

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti