Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novopazarci traže ulične biblioteke na još lokacija

Uličnu biblioteku u centru Novog Pazara svakodnevno obiđe prema slobodnoj proceni na desetine žitelja ovog grada, koji bez članarine i rokova, uzimaju, vraćaju, preporučuju i uvećavaju knjižni fond svojim donacijama.

Nekoliko njih, sa kojima je razgovarala ekipa portala Free media, smatraju da su ovakve biblioteke potrebne na još nekoliko lokacija u gradu.

Mladi Džemil Ljajić za naš portal kaže da je više puta do sada pozajmljivao knjige iz ove biblioteke, kao i da često razgleda njen sadržaj.

“Ovo je veoma dobra ideja. Uglavnom žurim zbog posla, tako da često nemam vremena da stanem i pozajmim knjigu. Ponekada sa sobom i ne ponesem knjigu koju bih donirao, a suština svakako nije u tome da samo uzimamo knjige, već i da dajemo“, ističe Džemil.

On veruje da bi ovakve biblioteke trebale da se postave i u drugim delovima grada.

Sa njim se slaže i Amel Avdić, koji pojašnjava da biblioteku koristi jednom ili dva puta nedeljno.

“Uzimam različite žanrove knjiga, a najčešće horor, kada ih ima. Biblioteka je odlična, iako na njoj treba još poraditi“, smatra Amel.

Njegova vršnjakinja Ajša Bulić za Free media kaže da joj je danas prvi put da koristi ovu biblioteku, za koju je čula od druga.

“Ideja je zaista dobra. Želela bih da se ovakve biblioteke otvore na još nekoliko lokacija u gradu“, dodaje ona.

Ulična biblioteka otvorena je početkom marta u centru Novog Pazara, kod hotela Vrbak, a otvorili su je članovi građanske inicijative "Za zdrav Novi Pazar“.

Tada je rečeno da je njen cilj da posluži kao svojevrstan poklon građanima, te da svako može da donese i odnese knjigu koju želi da pročita, ali i da je dopuni novim knjigama.

N.Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti