Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novopazarka: Moja deca su mali, ali veliki borci

Od početka godine do danas u Novom Pazaru rođeno je 58 beba pre predviđenog termina, koje danas sa brojnim mališanima širom sveta obeležavaju Dan prevremeno rođene dece.

Mnogi roditelji prošli su velike bitke, od kojih im danas i posle više godina na samu pomisao zasuze oči.

Novopazarka Amra Maljevac Mehović (36) majka je trogodišnjih blizanaca, dečaka i devojčice, koji su rođeni u 26. nedelji trudnoće.

Ona u razgovoru za portal Free media kaže da su rođeni carskim rezom u Narodnom frontu u Beogradu, od kojih je devojčica imala samo 900, a dečak 1.060 grama.

„Međutim, tek posle tog mukotrpnog porođaja krenula je naša prava borba, jer je bilo rizično da li će deca uopšte ostati živa. Agonija je trajala mesec dana, ali i nakon toga njihovo zdravstveno stanje bilo je nestabilno. Nisu smeli da budu izloženi bilo kakvom virusu ili infekciji, jer bi to moglo da dovede do sepse. Kasnije sam mogla jednom nedeljno da ih viđam, a jedina uteha u tom trenutku bila mi je činjenica da na Institutu za neonatologiju imaju banku mleka, pa im je bilo omugućeno da se hrane isključivo mojim mlekom“, priseća se Amra.

Blizanci su iz bolnice u Beogradu došli u Novi Pazar baš na datum kada su prema zvaničnom terminu i trebali da se rode.

<br><em>Foto Privatna arhiva<em>

Mnogo vežbica, dugih dana i neprespavanih brižnih noći sada su za njima, a deca već uveliko idu u vrtić.

Amra priča da su zbog preterane brige i velike posvećenosti njena deca prilično zrelija od svojih vršnjaka, te da su sa samo dve godine znali brojne pesmice.

Naša sagovornica, koja je stoički podnela sve, majkama koje imaju prevremeno rođenu decu savetuje da budu jake, da ne odustaju i da budu istrajne.

„Dok su moje bebe bile u inkubatoru, a ja ih posećivala, govorili su mi da ne plačem, već da im pevam i pričam, jer to utiče na njihov emotivni i fizički razvoj. Čak sam jednom bila u prilici da u naručju nosim devojčicu, sa svim tim medicinskim instrumentima i kiseonikom zakačenim na njeno sićušno telo i odjednom saturacija joj je bila u konstantnom porastu, bukvalno je u tom momentu prodisala. Mislim da je ta povezanost između majke i dece zaista posebna“, priseća se ona kroz suze.

Za prvi rođendan svoje dece Amra je dobila na poklon knjigu „Rođeni pre vremena“, koju još uvek nije pročitala, jer joj i pri samom dodiru naviru suze i prođu svi strahovi i nadanja kroz koje je prošla.

<br><em>Foto Privatna arhiva<em>

Danas kaže da jedino zna da su njena deca bila mali, ali veliki borci.

Amra smatra da na ovaj dan Novi Pazar, zbog velikog broja prevremeno rođene dece, treba da zasija ljubičastom bojom, kao i drugi gradovi u Srbiji, te da će taj predlog pismeno poslati gradonačelniku Nihatu Biševcu.

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru pojašnjavaju za naš portal da nisu sva prevremeno rođena deca fizički ugružena.

Neonatolog Vesna Ratković kaže da oni jesu pod većim rizikom od bolesti, a to da li će biti transportovani u Kragujevac ili Beograd zavisi od opšteg stanja trudnice i bebe.

„Ukoliko su bebina pluća vitalno ugrožena, svakako da će biti prevezena dalje, a ukoliko nije moralo hitno da se reaguje i trudnica je mogla da primi deksazon ampulu pre bebinog rođenja pluća deteta su čvršća i nemaju mnogo problema pri prevremenom rođenju. Ta deca jedino ostaju duže u bolnici, hrane se posebnom dohranom i zahtevaju poseban nadzor“, rekla je Ratkovićeva.

Prema procenama svake godine u svetu se prevremeno rodi oko 15 miliona beba.

M.Jovičić-H.Ziljkić

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti