Novi Pazar
-4°C

Novopazarke na koloniji pletenja u Kučevu

Članice udruženja “Pazarski bazar rukotvorina” učestvovaće na koloniji pletenja u Kučevu, koja počinje u srijedu i trajaće do subote, 3. juna.

Ovo je prva kolonija takve vrste u Kučevu, a organizator je “Etno mreža Srbije”.

“U svakom gradu Srbije u kojem djeluju udruženja koja baštine zanatske radove prepoznatljive za taj kraj, Etno mreža organizuje takva događanja. Kod nas je recimo razvijeno ćilimarstvo, prepoznatljiv je sandžački ćilim, pa ćemo do kraja godine imati tkačku koloniju u Novom Pazaru, a isto takvu koloniju Etno mreža organizuje u Pirotu i Somboru. U Loznici se organizuje kolonija za pustovanje vune, u Inđiji za vez i zlatovez, a u Kučevo prvi put idemo radi pletenja”, objašnjava za portal Free media predsjednica “Pazarskog bazara rukotvorina” Raza Nikšić.

Kako naš portal saznaje, sa Razom će na koloniji učestvovati i njena koleginica iz udruženja Enisa Laličić, ali i još jedna Novopazarka, Muamera Ramčić, kao članica Etno mreže.

Učesnice će na početku dobiti zadatak, koji treba da završe za vrijeme trajanja kolonije, a najboljima među njima biće dodijeljene plakete i pohvale.

Raza Nikšić

“Zadatak može da bude neki odjevni predmet, ali i suvenir, al’ zaista ne znamo unaprijed šta će nam organizator zadati. Urađeni predmeti odlaze organizatoru, Etno mreži, koja ima svoj fundus takvih predmeta”, otkriva nam detalje Raza.

Prema njenim riječima, cilj ovih kolonija jeste da se učesnici međusobno upoznaju, ali i da razmijene iskustva. Takođe, gosti imaju priliku da upoznaju grad, domaćina kolonije, turistički, što postižu kroz izlete, zatim predavanja i seminare.

U Novom Pazaru će do kraja ove godine biti održana druga po redu tkačka kolonija, takođe u organizaciji “Etno mreže Srbije”.

H. Ziljkić

Foto: Privatna arhiva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti