Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novopazarski đaci među najboljim programerima dronova

Učenici sedmog rasreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Pazara, Said Kurpejović, Dženan Bjelak, Daris Brahović i Omer Dražanin, osvojili su drugo mesto na republičkom takmičenju u programiranju dronova.

Oni su u okviru festivala “Znanjem za budućnost“, koji je organizovao Rotari klub Beograd Čukarica, od maksimalnih 300, osvojili 263 poena.

Na festivalu je učestvovalo 78 ekipa, iz 63 najbolje plasiranih škola sa 10 okružnih takmičenja, koji su se takmičili u dve discipline, programiranju dronova i programiranju robota.

Said, Dženan, Daris i Omer su zahvaljujući timskom radu uspeli skoro u potpunosti da urade tri zadatka koja su dobili.

Njihov mentor, profesor informatike i računarstva, Sead Gicić kaže za portal Free media da su oni daroviti učenici, koji se međusobno dopunjuju.

“Svako od njih je u nečemu ističe, a svi tačno znamo ko je u čemu najbolji. Jedan zadatak je bio navigacija dronom i tu je najbolji bio Omer. U drugom zadatku, programiranje u pajtonu, istakli su se Said i Džanan, dok je kod programiranja u skreču bio najbolji Daris“, rekao je Gicić.

On skromno ističe da najveća zasluga za osvojeno drugo mesto na ovom takmičenju pripada upravo ovim učenicima, čija razredna je nastavnica Gordana Belić.

“Oni su vežbali tokom časova, ali i kući, tako da veći deo zasluga pripada njima. Interesantno je i to što su oni na okružnom takmičenju bili četvrti, ali s obzirom da smo kasno dobili dron za vežbanje, organizatori su imali sluha i dozvolili nam da se takmičimo na republičkom nivou, gde smo eto osvojili drugo mesto“, priča nam njihov mentor.

Gicić se sa ponosom i danas seća učenika Adnana Crnovršanina, koji je pre više godina bio treći na državnom nivou na takmičenju iz programiranja, ali ukazuje i na uspeh Sajme Kurpejović, koja je nedavno na istom takmičenju bila prva na okružnom nivou u Kraljevu.

Prvo mesto na ovom takmičenju, u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu, osvojili su učenici Osnovne škole “23. oktobar” iz Golubinaca, a treće “Svetozar Marković” iz Kragujevca i “Nada Matić” iz Užica.

Najbolje plasiranim školama Rotari klub Beograd Čukarica uručio je dronove i mBot robote, a kompanija Mikro Elektronika vredne nagrade iz svog proizvodnog programa.

Pokrovitelj festivala bilo je Ministarstvo prosvete Republike Srbije, a finalnog takmičenja Gradska opština Novi Beograd.

A.Bajrović

Foto: Privatna arhiva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti