Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Novopazarsku banju i Goliju posetilo blizu tri hiljade turista

Za prvih pet meseci ove godine Novopazarsku banju i Goliju posetilo je više od 2.880 turista, saznaje portal Free media.

Među posetiocioma poznatog novopazarskog lečilišta bilo je više stranih turista, dok su na Goliji prednjačili domaći turisti.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u koje je naš portal imao uvid, Novopazarsku banju su u prvih pet meseci ove godine godine posetila 1.702 turista, među kojima je bilo čak 1.012 stranih. Samo tokom maja evidentirano je ukupno 509 dolazaka i 1.417 noćenja.

Strani turisti prednjače i po broju noćenja u Novopazarskoj banji, čija su lekovita svojstva poznata od davnina. Od ukupno 4.793 noćenja od početka godine do kraja maja, 2.955 noćenja ostvarili su strani turisti.

Nešto manji broj turista posetio je Goliju, planinski centar Novog Pazara. Park prirode Golija, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja u Srbiji, u prvih pet meseci tekuće godine posetilo je 1.179 turista, među kojima je većina domaćih, a samo 58 stranih.

Statistički podaci ukazuju da je u maju ove godine, u odnosu na isti period prošle, broj turista u Srbiji uvećan za 16,9 odsto. Broj noćenja domaćih turista u maju veći je za sedam odsto, a stranih za čak 23,1 osto.

S. Ljajić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti