Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Održan performans protiv seče stabala (VIDEO)

Nekoliko desetina građana Novog Pazara učestvovalo je danas na performansu građanske inicijative “Za zdrav Novi Pazar“ i na taj način izrazili nezadovljstvo nedavnom i najavljenom sečom stabala iz regulisanog korita reke Raške.

Performans se sastojao od šetnje koja je počela kod hotela Vrbak, a završila se postavljanjem crteža i poruka na mestima posečenih stabala, na kojima je pisalo “Ne diraj stabla, jer se u njima život čuva!“, i “Dijete raste u ljubavi kad mu drvo hlad napravi“, a koje su simbolično zalili vodom iz reke Raške.

Predstavnik ove inicijative Emir Murselović je novinarima rekao da ovim performansom žele da ukažu na nelogičnost odluke o seči stabala koja, kako tvrdi, decenijama ne prave problem kada su u pitanju poplave.  

“Stvarno je nelogično da se kreće od tog dela, dok uzvodno na samo par metara imamo deo koji uopšte nije ukorićen: deo na kome možete naći popadala stabla na sred korita; deo koji nema ni sekundarno korito već se u primarnom nalaze sve vrste šuteva, otpada i stabala“, kazao je Murselović.

Haris Ibrahimović, iz ove inicijative, tvrdi da poruke sa ovakvih okupljanja moraju stići na prave adrese, zato što izražavaju volju svih građana.

“Prosto nam je nejasno odakle tolika rušilačka energija i toliko neprijateljstvo prema prirodi. Zar je moguće da ne postoji nijedno drugo rešenje osim uništenja tih stabala. Čini nam se da se jedino nama događa u celoj Srbiji, a možda i u Evropi, da tražimo najdestrukvinija i najgora rašenja po nas“, ističe Ibrahimović.

On se nada da neće biti potrebe da postanu radikalni i da će se tražiti neka “zdravija rešenja“ za ovo pitanje.

Iz ove inicijative su i ranije pozivali sve nadležne republičke i gradske organe da još jednom detaljno razmotre odluke o uklanjanju svih stabala iz regulistanog korita reke Raške, dok nije kasno za preostala stabla.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti