Novi Pazar
-4°C

Organizovan skup sećanja na muftiju Zukorlića

Zamenik predsednika Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Rešad Plojović rekao je da je na ovim prostorima bilo mnogo muftija, ali da se niko od njih nije izdvojio kao Muamer Zukorlić.

On je na skupu „Sjećanje na rahmetli Muftiju“, koji je organizovan u Kulturnom centru povodom dve godine od kako je iznenada preminuo u 51. godini, rekao da je Zukorlić “bio božiji dar i blagodat”.

“Rahmetli muftija je imao hrabrosti da stane hrabro ispred svakog tiranina i onoga koji je njegov narod i veru hteo gaziti i tlačiti. U prirodi čoveka je da ne zapazi vrednost blagodeti sve dok ih ne izgubi. Volio je svoj narod, sve ljude, poštovao ih više nego što su oni njega, pa je tako i neke neprijatelje u bliske prijatelje pretvarao”, kazao je Plojović.

Prisutne je pozdravio izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad i zapošljavanje  Nikola Selaković, koji je ocenio da ništa čoveka ne može činiti jakim i energičnim kao što je vera u Boga.

“To mi je i najupečatljivija stvar koju sam naučio od Zukorlića. I kada prođu godine, decenije i svetovi ostaje samo ono što je vera u Boga. Mislim da je to osobima koja je spojila predsednika Srbije Aleksandra Vučića i muftiju”, rekao je Selaković.

U ime pokrovitelja i organizatora skupa “Mufty fondacije” Usame Zukorlić je rekao da on nije bio samo njegov otac, već svih koji su tražili inspiraciju u njegovim delima.

“Zalagao se za bolju budućnost svih nas. Danas dok stojimo ovdje suočavamo se sa bolom gubitka, ali i sa neizmernim zahvalama što smo imali priliku da delimo život sa takvom osobom. Nastavićemo putem koji je on trasirao, putem pravde, znanja i međusobnog poštovanja”, rekao je Zukorlić.

Na skupu, kojem su prisustvovali predstavnici brojnih državnih i lokalnih društveno-političkih organizacija, prikazan je dokumentarni film “Muftijin amanet”, autora Armina Čolakovića.

Zukorlić je sahranjen u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru.

A.Bajrović

Foto: Sanapress.info

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti