Novi Pazar
-4°C

Osmomartovsko šarenilo  

Gradski trg, ali i ulice u centru Novog Pazara danas krase brojni štandovi, tezge i prodajna mesta sa različitim ponudama poklona za 8. mart, Dan žena.

Najveća ponuda je raznog cveća, a lokalne parfimerije i drogerije nude brojne popuste.

Ekipa portala Free media je obilazeći jutros ova prodajna mesta primetila da poklone uglavnom kupuju žene i to majkama, prijateljicama, ali i učiteljicama svoje dece.

Pitali smo naše sugrađanke kojem se poklonu najviše obraduju, ali i šta su do sada obično dobijale za ovaj praznik.

„Za 8. mart uvek dobijem cveće, koje veoma volim i najviše mu se obradujem. Ako me pitate šta je nešto što bih volela da dobijem na ovaj dan, to je onda nov telefon“, rekla nam je Amina Beširović.

Amina Beširović

„Do sada sam dobijala sat, cveće i parfem. Tek ću videti šta ću danas dobiti od mojih najmilijih, a  volela bih da to bude neka lepa narukvica“, kaže Mevljuda Batilović.

Mevljuda Batilović

„Najlepši poklon koji sam dobila za 8. mart bila je pesma, koju sam dobila od jednog momka, a koju i danas čuvam uramljenu, a uz to sam dobila i cveće. Čak i to cveće čuvam presovano u jednoj knjizi. Za ovaj dan sam već dobila šta sam htela, a to je knjiga koju mi je poklonila drugarica. Knjiga je bila rasprodata, sada je ponovo u prodaji i ona me je obradovala jednim primerkom“, iskrena je i Dragica Popović.

Dragica Popović

Učiteljice veća trećeg razreda Osnovne škole Vuk Karadžić pokrenule su inicijativu, koju su rado roditelji prihvatili, da novac od poklona doniraju za pomoć zemljotresom ugroženom stanovništvu Turske i Sirije. Svako odeljenje će donirati novac nekoj od humanitarnih organizacija, koje se roditelji odluče.

Ovaj praznik je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Podsećamo, Savet za rodnu ravnopravnost u Novom Pazaru doneo je odluku da svim ženama koje danas postanu majke bude uplaćena jednokratna novčana pomoć od 20.000 dinara, kao i da se jedna žena preduzetnica sa seoskog područja, čija delatnost je vezana za poljoprivredu, podrži sa 30.000 dinara.

Prvi Dan žena obeležen je 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava i požar u fabrici tekstila u Njujorku kada je poginulo preko stotinu žena.

M.Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti