Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Počelo prijavljivanje budućih brucoša

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) danas je počelo prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu studija, saopšteno je iz ove visokoobrazovne ustanove.

U junskom upisnom roku na 12 akreditovanih studijskih programa raspisan je konkurs za upis  565 studenata, od kojih će se 405 finansirati iz budžeta, dok će 160 biti na samofinansiranju.

Budući brucoši imaju mogućnost na ovom univerzitetu da upišu studijske programe: matematika, hemija, biologija, softversko inženjerstvo, arhitekrura, građevinarstvo, rehabilitacija, farmacija, sport i fizičko vaspitanje, zdravstvena nega, engleski jezik i književnost i vaspitač u predškolskim ustanovama.

Studijski programi prava, ekonomija, srpski jezik i književnost i psihologija nisu još uvek akreditovani.

Podsećamo, profesor Senad Ganić, rekao je nedavno kao predstavnik Sindikata “Nezavisnost” na okruglom stolu “Budućnost DUNP“, da je gorući problem departamana koji nemaju akreditaciju “nedovoljan broj nastavnika iz određenih oblasti, a da uprava, uporno, raspisuje konkurse za naučne oblasti za koje već postoje nastavnici, oglušujući se o obaveštenja tih departmana da im ti kadrovi ne trebaju, već profesori za druge predmete“.

On je tada istakao da je Departman za pravnu nauke za godinu dana napustilo sedam profesora, koji su spremni da javno obrazlože razloge odlaska, a to je odnos uprave prema njima.

Pozivu da učestvuju na ovom okruglom stolu nisu se tada odazvali predstavnici rektorata, uz obrazloženje da “sa Sindikatom pregovaraju uz posredovanje Ministarstva prosvete, te da ne žele da bilo kakvim istupima u javnosti ugroze taj proces“. 

Sa DUNP je tada saopšteno da “neće ugasiti ni jedan studijski program i da će nastojati da akredituju neakreditovane programe“.

Oni su istakli da studenti koji su ranije upisani na studijske programe, a koji nisu dobili novu akreditaciju, nemaju razloga za zabrinutost, jer oni bez ikakvih prepreka mogu da završe studije po starom programu.

Prijemne ispite budući brucoši DUNP polagaće 29. i 30. juna,  konačna rang-lista će biti objavljena 8. jula, dok upis treba da se završi do 12. jula.

Upis budućih bruciša na 14 akreditovanih studijskih programa na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru traje do 5. jula.

Na ovom univerzitetu mogu da se upišu studijski programi: pravo, poslovna ekonomija, poslovna informatika, informatika, slikarstvo, modni dizajn, grafički dizajn, bosanski jezik i bošnjačka književnost, srpski jezik i književnost, engleski jezik i književnost, njemački jezik i književnost, vaspitač dece predškolskog uzrasta i psihologija.

Prijemni ispit se polaže 6. jula, a rezultati će biti poznati dva dana kasnije, dok će upis primljenih kandidata biti do 13. jula.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti