Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Sindikat Nezavisnost: Na DUNP sve više problema

Predstavnici Sindikata “Nezavisnost” na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUUNP) ocenili su danas da je na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi sve više problema i da je situacija poslednjih meseci sve lošija.

Oni su na okruglom stolu “Budućnost DUNP“, koji su organizovali radio Sto plus i portali A1tv i Free media, rekli da su nastavljeni pritisci na članove ovog sindikata po različitim osnovama.

Profesor Senad Ganić smatra da su profesori uradili ono što su mogli.

“Pitanje je šta će sada drugi društveni akteri da urade. Nas je sve manje, a zulum i nepravda su sve veći”, rekao je Ganić, sa Departmana za pravne nauke.

On kaže da je gorući problem departamana koji nemaju akreditaciju nedovoljan broj nastavnika iz određenih oblasti, a da uprava, uporno, raspisuje konkurse za naučne oblasti za koje već postoje nastavnici, oglušujući se o obaveštenja tih departmana da im ti kadrovi ne trebaju, već profesori za druge predmete.

“Teško je objasniti zašto se vodi takva kadrovska politika. Ako imamo hroničan problem nastavnih kadrova, a kadrovska politika je u rukama rektorke, onda se očito radi o nesposobnosti i nedovoljnim kompetencijama da se vodi jedna ovako ozbiljna institucija”, rekao je Ganić.

On je istakao da je Departman za pravnu nauke za godinu dana napustilo sedam profesora, koji su spremni da javno obrazlože razloge odlaska, a to je odnos uprave prema njima.

Tvrdi da je uprava ignorisala njihov predlog izmena Statuta, za koji će, ukoliko ne bude izmenjen, pokrenuti ocenu njegove zakonitosti pred Ustavnim sudom.

“Mi smo u sindikalnu borbu ušli potpuno zakonito, počeli pregovore sa upravom, a teme su nam bile upravo one koje su i bile uzrok svih ovih događanja. Jedna od njih bila i Statut Univerziteta, a naš zadatak je da bio da damo određene sugestije, te je na tome vredno radio profesor dr Emir Ćorović, pa smo im ponudili brojna rešenja, dakle bilo koji osim postojećeg, a po kojem rektorka na indirektan način može samu sebe da bira“, rekao je Ganić.

Profesor Semir Vehapi, sa departmana za ekonomske nauke, kaže da je misija članova Sindikata da DUNP ostane državni, te da funkcioniše uz poštovanje zakona i propisa.

“Međutim, neki zlonamerno pokušavaju da nas predstave kao rušilački faktor. Naše sugestije i ukazivanje na probleme i neregularnosti nisu od pre godinu ili dve. Pokušavali smo da rešimo probleme unutar institucije, ali kada nismo uspeli, morali smo da se obratimo ministarstvu i javnosti”, rekao je on.

Vehapi je za gubitak akreditacije sedam studijskih programa direktno optužio upravu i njihovu lošu kadrovsku politiku.

“Zaustavljeno je napredovanje nastavnika u viša zvanja i angažovanje deficitarnih kadrova. Mi na Departmanu za ekonomske nauke od oktobra nećemo imati nijednog vanredna profesora. Loša kadrovska politika vođena je i u procesu akreditacije koju smo izgubili jer je, usred postupka, uprava, bez ikakvog osnova, poništila konkurs za izbor asistenta sa doktoratom, a na kog smo računali”, rekao je on.

Pozivu da učestvuju na ovom okruglom stolu nisu se odazvali predstavnici rektorata, uz obrazloženje da “sa Sindikatom pregovaraju uz posredovanje Ministarstva prosvete, te da ne žele da bilo kakvim istupima u javnosti ugroze taj proces“. 

Cilj organizovanja ovog događaja bio je da otvoreno razgovaramo o trenutnoj situaciji u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi od posebnog značaja za region.

S obzirom na značaj koji DUNP ima za Novi Pazar i ovaj region, smatrali smo da je otvorena diskusija i razmena stavova, kakva dolikuje akademicima, o dešavanjima na Univerzitetu od javnog interesa, a kako bi se sprečile pojave dezinformacija i manipulisanje činjenicama u javnom prostoru.

Ukoliko ste propustili, snimak okruglog stola možete pogledati OVDE.

DUNP: Naše prisustvo i opstanak nisu upitni

Prisustvo i opstanak Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) nikako ne mogu da budu upitni, jer je od izuzetno velike važnosti i zadatak mu je da učini dostupnim visoko obrazovanje svima koji to žele, saopšteno je danas iz ove visokoobrazovne ustanove.

Oni su naveli da “neće ugasiti ni jedan studijski program i nastojaće da akredituje i prava, ekonomiju i srpsku književnost i jezik“.

“Spekulacije da je ugrožen opstanak ove visokoškolske ustanove su proizvoljne, jer akreditaciju u ovom momentu imaju studijski programi: vaspitač u predškolskim ustanovama, engleski jezik i književnost, matematika, hemija i biologija, kao i softvresko inženjerstvo, arhitektura i građevinarstvo. Takođe, akreditovani su studijski programi: farmacija, rehabilitacija, sport i fizičko vaspitanje i zdravstvena nega. Akreditacija studijskog programa psihologija je u završnoj fazi i očekuje se da će proces biti pozitivno završen“, naveli su u ovom saopštenju.

Oni su istakli da studenti koji su ranije upisani na studijske programe, a koji nisu dobili novu akreditaciju, nemaju razloga za zabrinutost, jer oni bez ikakvih prepreka mogu da završe studije po starom programu.

“Svi konkursi za nastavnike koji nedostaju su više puta raspisivani i ponovo su sada raspisani za sve naučne oblasti, tako da od realizacije tih konkursa i angažovanja nastavnika na pripremi dokumentacije za akreditaciju, zavisi završetak tog posla. Zadatak zaposlenih je da kroz svoju nastavno-naučnu i društvenu aktivnost održavaju i unapređuju ugled, kvalitet i integritet univerziteta“, zaključeno je u saopštenju DUNP.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti