Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Poskupela voda i iznošenje smeća

Posle višečasovne rasprave odbornici vladajuće većine u Skupštini grada Novog Pazara usvojili su danas odluke o poskupljenju vode i iznošenja smeća.

Prema novom cenovniku, koji je za 10 odsto veći od dosadašnjeg, Novopazarci će kubik vode plaćati 87,43 dinara, pravna lica 183,5 dinara, javne ustanove 95,31 dinar, a kamenjare, kanali i klanice 251,61 dinar.

Iznošenje smeća sada će koštati 11,9 dinara po kvadratnom metru, dok će za privrednike koštti od 34,2 do 52, 8 dinara, odnosno za paušalce 1.390 dinara.

Podsećamo da su usluge oba preduzeća poskupele početkom ove godine, vode za 17 odsto, a odnošenje smeća za 20 odsto.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija“ Gradimir Nedeljković je za skupštinskom govornicom rekao da su oni prinuđeni da na ovaj način usklade cene sa uvećanim troškovima.

“Mi smo i sa ovim povaćanjem na minimumu. Ovim uvećanjem cena ćemo delimično amortizovati troškove koji su prouzrokovani povećanjem cena električne energije, materijala i hemijskog tretmana vode“, obrazložio je on.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća “Gradska čistoća“ Faruk Suljević takođe ukazuje na povećanje cena na svim nivoima.

“Realna cena naših usluga bi trebala da bude znatno veća, jer ne povećana bruto i neto plata radnicima, povećan je broj vozila, poskupela je struja. Sve je to dakle uticalo na povećanje troškova preduzeća“, rekao je on.

Suljević je danas ponovo imenovan za vd direktora ovog preduzeća, a za vd direktora “Parking servisa“ Nermin Ljajić.

Opozicioni odbornici su tokom diskusije navodili podatke o cenama potrošačke korpe, ali i prosečne plate u Novom Pazaru, tvrdeći da će ovo za građane biti dodatni finansijski namet.

Oni su navodili neke od gradova slične veličine gde je cena vodosnabdevanja i iznošenja smeća znatno niža, te da je ovo drugo poskupljenje komunalija ove godine.

Predsednik odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović podsetio je direktore ovih komunalnih preduzeća da su i u januaru navodili iste razloge za poskupljenje.

“Poskupljenja struje, benzina jednako pogađaju i građane, a sada ste im nametnuli i ovo. Sa druge strane, kvalitet usluga koje pružate građanima je na veoma niskom nivou. Hoće li nam nakon ovog poskupljenja grad biti čistiji, hoće li biti bolje vodosnabdevanje“, pitao je on.

Odbornici Sandžačke demokratske partije (SDP) su isticali da su svesni da poskupljenje nije popularna mera, ali da je ona neophodna da bi ova preduzeća izašla iz ekonomskih problema.

“Shvatili smo da je ovo neminovnost. To poskupljenje će biti za domaćinstva po oko 100 dinara odvojeno za oba računa. Međutim, time ćemo pomoći ovim preduzećima da nastave da pružaju dobre usluge, kao i do sada. Dešavaju sevodovodne havarije, to je tačno, ali radnici noću rade da bi sanirali kvarove“, rekao je odbornik Armin Mehović.

Pre ove rasprave, odbornici su usvojili predlog o pristupanju donošenja Statuta grada Novog Pazara, kojim je formirana petočlana komisija koja će izraditi nacrt ovog dokumenta usklađen sa novim zakonima tokom naredna tri meseca.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti