Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Povećan broj turista u Novom Pazaru

Broj turista koji su tokom prošle godine posetili Novi Pazar za skoro 30 odsto je veći u odnosu na 2022. godinu, saznaje portal Free media.

Podaci Regionalne turističke organizacije Sandžaka, u koje je naš portal imao uvid, pokazuju da je tokom 2023. godine ovaj grad posetilo 26.582 turista, među kojima su 13.595 bili stranci.

Oni koji su obišli Novi Pazar ostvarili su 48.462 noćenja u smeštajnim kapacitetima, što je za 21 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

Od ukupnog broja registrovanih noćenja, više od 24.500 su ostvarili strani gosti.

Direktor ove organizacije Elvir Bogućanin za naš portal kaže da ovi podaci ohrabruju, te da promocija turističkog potencijala i rad onih koji se bave turističkom privredom daju rezultate.

“Mnogobrojni projekti koji su realizovani ovde u našem gradu, ali i u celom Sandžaku već daju neke rezultate. Što se tiče Novog Pazara, on ima najbolje rezultate”, ističe Bogućanin.

On smatra da bi broj registrovanih turista koji posećuju Novi Pazar, ali i Sandžak bio mnogo veći kada bi svi ugostitetlji prijavljivali svoje goste.

Elvir Bogućanin

Bogućanin kaže da najviše stranih turista koji posećuju Novi Pazar dolaze iz Bosne i Hercegovine, Turske, ali i iz dijaspore.

“Ima dosta i domaćih turista. Što se tiče naše države dosta ljudi organizovano posećuju preko sindikata, kolektiva, radnih organizacija, organizovano su dolazilli tokom cele godine”, ističe Bogućanin.

Podaci pokazuju da je tokom prošle godine uočen porast turista u Tutinu i Sjenici.

Na području tutinske opštine zabeleženo je 728 turista i 2.760 noćenja, dok je Sjenicu posetilo 8.109 turista, koji su ostvarili 17.830 noćenja.

Na području Prijepolja, Priboja i Nove Varoši zabeležen je mali pad u broju turista u odnosu na raniju godinu.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti