Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Predstavljena trogodišnja istraživanja Novopazarske tvrđave

Rezultati zaštitnih arheoloških istraživanja severne tabije Novopazarske tvrđave mnogo su veći od očekivanih, rečeno je danas u Muzeju “Ras”.

Arheolozi Vladan Vidosavljević i Mustafa Baltić su tokom prezentacije rekli da je došlo do pomeranja određenih istorijskih stvari, odnosno da su trogodišnja  istraživanja dovela do podataka koji su od velikog značaja za celokupno sagledavanje ovog prostora.

Oni su kao najvažnije pronađene objekte izdvojili kulu Džephanu (objekat za čuvanje municije), krov Zindana (tamnica, zatvor), temelje kasarne iz druge polovine 19. veka, kao i ostatke baruthane (objekta za čuvanje baruta) i zidove koji su štitili ovu kulu, a koji su izgrađeni pre samog bedema.

“Ljudi često govore da je osmanska arheologija drugačija, lakša, međutim ona ima neki drugačiji efekat. Podsećamo da su nam novčići iz 16. veka, koje smo pronašli, pomogli da bliže odredimo starost svih objekata”, rekao je Baltić.

Vidosavljević je dodao da Grad Novi Pazar ima nameru da revitalizuje kulu Džephanu, te da uredi prostor oko nje, radi konačne prezentacije svih ostataka arhitekture do kojih su oni došli tokom ovih istraživanja došli.

Ova istraživanja severnog bedema Novopazarske tvrđave predstavljaju prvo ozbiljnije istraživanje osmanske arheologije u Novom Pazaru.

Pezentacija je organizovana u okviru obeležavanja 70 godina postojanja Muzeja “Ras”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti