Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Psihološkinja iz Novog Pazara: Davanje imena detetu je akt ljubavi

Jedna od tema kojom se često mesecima bave budući roditelji je odabir adekvatnog imena za njihovo dete, a Novopazarci sa kojima smo razgovarali kažu da je to prilično emotivan proces.

Psihologškinja iz ovog grada Irma Koca Dagli savetuje da roditelji obrate pažnju na značenje imena, jer se na taj način odaje počast veri, kulturi i tradiciji.

Ona za portal Free media kaže da je davanje imena ljudskom biću koje još niste upoznali prilično težak i odgovoran zadatak, a ako se na to još doda neodlučnost roditelja i pritisak okoline, dobija se plodno tle za razvoj anksioznosti.

“Roditelji obično brinu o dugoročnom uticaju imena na to dete, te osećaju da moraju dati sve od sebe, jer znaju da je ime važno. Ono je temelj identiteta, budi stereotipe kod drugih ljudi, može čak diktirati i posao kojim ćemo se baviti ili predvideti uspeh koji ćemo postići”, rekla je Koca Dagli.

Ona je istakla da je davanje imena jedan od načina da roditelj izrazi sopstvenu ličnost preko potomaka i da itekako implicira namere onoga ko ga odabira, o njegovim očekivanjima, fantazijama i motivaciji.

Načelnik Odeljenja za opštu upravu u Gradskoj upravi Novog Pazara Marko Slavković kaže da su prošle godine najčešća ženska imena u ovom gradu bila  Merjem, Najla, Hana, Aylin, Aya, Sena, Umma, Jana, Una, Tara, Đurđina, Neda, Anđela i Nika.

On je za portal Free media rekao da se za dečake roditelji najčešće odlučuju za tradiocionalna imena.

“Najčešća muslimanska imena u Novom Pazaru su Mehmed, Muhamed, Omer, Ahmed, Ibrahim, a od modernijih Elid i Darim. U 2022. godini najčešća srpska imena bila su Bogdan, Luka, Maksim, Jovan, Marko, Tadej i Matej”, rekao je Slavković.

Privilegiju davanja imena u većini porodica u Novom Pazaru obično imaju očevi i dede, mada se i to polako menja, pa se sve češće u to uključuju i majke.

<br>Irma Koca Dagli

“Svedoci smo i trenda koji vodi od kolektivizma ka individualizmu, pa vidimo roditelje koji biraju jedinstvena imena što nam ukazuje na njihovu aspiraciju za posebnošću. O imenima je poželjno razgovarati i pre nego što se stupi u brak, jer je važno znati šta su očekivanja partnera, a pronaći kompromis onda kada želje partnera nisu saglasne od izuzetnog je značaja za zdrav odnos budućih roditelja. Recimo da otac daje ime prvom detetu, a majka drugom, da majka bira ženska, a otac muška imena i slično”, kaže Koca Dagli.

Ona dodaje da je interesantno da se muško ime lakše bira, kao i da se imena često nasleđuju unutar porodice, baš kao i prezimena. Osim toga, roditelji izbegavaju nadimke, a neobično ime vodi razvoju kreativne i otvorene ličnosti.

“Istraživanja pokazuju da ćemo pre pomoći strancu čije ime nam je blisko, nego strancu čije ime nam je strano. Jedan od utemeljivača psihologije Gordon Allport je govorio: ‘Najvažnije sidrište našeg samoidentiteta tokom života je naše vlastito ime’, te shodno tome, ljudi kojima se ne dopada sopstveno ime obično pokazuju slabiju psihološku adaptaciju”, rekla je ova psihološkinja.

Kako ističe vrlo je važno da se roditelji potrude da odaberu ime koje ima pozitivnu konotaciju unutar njihove kulture, a da u toku odrastanja deteta ističu jedinstvene i dobre karakteristike detetovog imena.

“Ne stresirajte se, jer je davanje imena detetu u svakom slučaju akt ljubavi”, savetuje za kraj Koca Dagli.

U Novom Pazaru se godišnje rodi oko 2.500 beba.

M. Jovičić

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti