Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Pušteno u rad specijalizovano plovilo za prikupljanje otpada                                                                        

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka “SEDA” Samir Kačapor pustili danas u rad katamaran, specijalno plovilo za prikupljanje i odlaganje otpada sa jezera Gazivode.

Ukupna vrednost ovog projekta je 13 miliona dinara, od čega je u okviru Programa za podsticanja regionalnog rasta Đerlekovo ministarstvo obezbedilo 10, 4 miliona dinara.

On je rekao da je projekat od velikog značaja za zaštitu životne sredine, kako okoline Novog Pazara, tako i Tutina i Ribarića i za sve ljude koji dolaze na ovo jezero.

„Ovo nije jedini projekat koji realizujemo u Novom Pazaru, očekujemo i završetak azila za pse imajući u vidu gorući problem sa psima lutalicama. Za sandžačke opštine izdvojili smo trećinu budžeta Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj. Sredstva su usmerena na 13 projekata, a u Srbiji sufinansiramo ukupno 91 projekat“, izjavio je Đerlek.

„Došlo je vreme da građani dobiju i svoje čisto jezero zahvaljujući mehanizaciji koja neće samo čistiti jezero, već će moći njime da plove jezerom, tako da će imati i turističku svrhu“, rekao je direktor SEDE Samir Kačapor.

On je najavio da će ponovo aplicirati sa novim projektom reciklažnog dvorišta na samom jezeru, koje bi omogućilo odvajanje i recikliranje velike količine otpada.

„Ovo je važno i za sva seoska naselja oko jezera, jer mi realizacijom ovog projekta rešavamo dugogodišnji problem, a to je velika količina komunalnog smeća koja se stvara na jezeru“, rekao je rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Novog Pazara Ivan Milanović.

Podsećamo da su ministar Đerlek i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac potpisali početkom juna prošle godine ugovore o kupovini katamarana za prikupljanje i odlaganje otpada sa jezera Gazivode, kao i za izgradnju prihvatilišta za pse i mačke lutalice u Novom Pazaru.

Ovim plovilom upravljaće obučena stručna osoba i blisko će sarađivati sa komunalnim preduzećima iz Novog Pazara i Tutina, koje će na sedam dana otpad odvoziti na gradsku deponiju, u Reciklažni centar.

E. Zekić

Foto: Miloš Perić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti