Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Radosavljević: Novi Pazar prednjači po broju obolelih od tuberkoloze

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević rekla je danas da je u Novom Pazaru broj obolelih od tuberkoloze na 100.000 ljudi tri puta veći nego u čitavoj Srbiji.

Ona je za televizuju N1 rekla da ova grad predstavlja „crnu tačku“ za tuberkulozu.

U Novom Pazaru je trenutno kod osam učenika dijagnostikovana tuberkoloza, kao i kod jednog predškolca.

“Pazar nije od juče u ovakvim vestima. Tuberkuloza nije mogla da se razvije za 10 ili 20 dana. Deca su u Novom Pazaru najverovatnije u porodici bila izložena prisustvu nekog ko je zaražen bar mesec dana”, rekla je Radosavljević.

Ona je podsetila da je 2013. godine jedna nastavnica u školi zarazila đake u Novom Pazaru, potom da se 2014. dogodilo isto, kao i da je 2016. godine 16 Gimnazijalaca bilo zaraženo.

“Novi Pazar je u globalnom projektu sprovodjenja borbe protiv tuberkuloze dobio posebna sredstva za bolju zaštitu”, rekla je Radosavljević.

Govoreći o simptomima, kaže da se javljaju kašalj i iskašljavanje, a temperatura i malaksalost mogu da se pojave, ali ne nužno.

Radosavljević ističe da je potrebno dosta vremena da se tuberkuloza dobije, kao i neko vreme da se ispolje simptomi.

“Za sva ‘lica iz konakta’ – decu, roditelje, nastavnike i slično, radi se takozvana PPD proba i eventualno, ukoliko je neophodno, snimanje starijih. Ako je PPD proba burna, deca dobijaju terapiju lekom koji sprečava širenje zaraze”, rekla je ona.

Radosavljević ističe da vakcina koju deca dobijaju apsolutno štiti od zaraze, osim ako deca u okolini imaju nekog ko je oboleo i ko iskašljava bacile tuberkuloze.

Podsećamo, portal Free media je prvi u sredu pisao o tome da je tuberkoloza dijagnostikovana kod učenika dve ovdašnje osnovne škole.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti