Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Raspisan Konkurs za upis u Sinan-begovu medresu

Sinan-begova medresa u Novom Pazaru raspisala je danas Konkurs za upis učenika u prvi razred muškog i ženskog odjeljenja za narednu školsku godinu.

Među uslovima se navodi da kandidati ne mogu biti stariji od 17 godina, treba da su odlični ili vrlo dobri đaci, da imaju primereno vladamke, te da su duševno i telesno zdravi.

Prijemni ispit za upis u prvi razred ove srednje verske škole sastoji se od testa opšteg i verskog znanja, kao i usmenog ispita (intervjua).

Kandidati koji su hafizi, učenici generacije ili učenici koji su ostvarili odličan uspeh i primerno vladanje u poslednja četiri razreda osnovne škole, uz priložena dokumenta kojima to potvrđuju, biće oslobođeni polaganja prijemnog ispita.

Direktor Kemal Hasanović kaže za portal Free media da ova verska škola đacima pruža širok širok spektar znanja.

„U njoj se, pored verskih sadržaja, izučavaju i sve društvene i prirodne nauke, kao i u svim ostalim srednjim školama gimnazijskog tipa. Osim toga, đaci uče tri strana jezika: engliski, arapski i turski“, rekao je on.

Hasanović ističe da učenici po završetku medrese mogu da nastave školovanje na različitim univerzitetima u zemlji i inostranstvu.

Kemal Hasanović

„Naši bivši đaci danas na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, u Bosni i Hercegovini, Turskoj, kao i u brojnim arapskim zemaljama. Prilično smo otvoreni za javnost, iako o nama vlada suprotno mišljenje, pa tako nastojimo da naši učenici učestvuju i budu aktivni u svim javnim gradskim događajima, a već drugu godinu učestvujemo na Festivalu stvaralaštva mladih”, kaže direktor.

Pojašnjava da je ova verska škola internatskog tipa, te da su odvojena odeljenja ženske i muške medrese.

Ova škola trenutno broji oko 120 učenika, a mesečna školarina iznosi 50 evra, dok je za učenike koji su u internatu 100 evra. Za one koji nisu u mogućnosti da plaćaju školarinu obezbeđuju se stipendije.

Rok za dostavljanje dokumentacije je petak, 21. jun ove godine, a prijemni ispit je dan kasnije, 22. juna.

Ostale detalje ovog Konkursa možete pročitati OVDE.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti