Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Roditelji đaka Pešterskih sela: Osećamo se kao građani drugog reda

Problem prevoza oko 50 učenika iz nekoliko sela koji pohađaju Osnovnu školu “Rifat Burdžević Tršo” u Karajukića Bunarima još uvek nije rešen, a njihovi roditelji smatraju da deca ispaštaju zbog nemarnosti nadležnih.

Prevoz je potreban đacima iz Ugla, Dolića, Tuzinja, Krnje jele, Rastenovića i Buđeva, međutim niko od prevoznika nije zainteresovan da taj posao, jer tvrde da im je neisplativo da za novac koji je opština predvidela rade, jer je razuđenost sela velika, a cena goriva povećana.

Jedan od roditelja i član Školskog odbora Muamer Dacić smatra da njihova deca imaju pravo da se školuju kao i njihovi vršnjaci koji žive po gradovima Srbije.

“Deca sa Pešteri treba da imaju adekvatan prevoz do škole, a oni više ne idu nego što idu u školu. Prinuđeni smo da ostavljamo sve poslove i da ih vozimo automobilom, a ako ih pustimo da idu peške brinemo kako će se snaći. Približava nam se zima, a svi dobro znate da se ovde temperature spuštaju i 40 stepeni ispod nule, tako da zaista ne znam šta ćemo tada raditi”, rekao je Dacić za portal Free media.

Roza Popadić, majka jedne od učenica iz sela Bare koja svakodnevno 10 kilometara putuje do škole, kaže da se osećaju kao građani drugog reda, o kojima država i nadležni ne brinu.

“Imam troje dece, dosta stoke i ne mogu da vozim ćerku u školu. Svakodnevno razmišljam kako ce moje dete peške da ide, da li pada kiša, sneg, da li ce neko naići da je poveze ili da je ne udari neko autom. Država nema govori da se rađa više dece i da ce pomoći, a kakva je to pomoć kada nemaju ni za prevoz do škole”, ogorčena je ova majka.

Roditelj Selimir Balšić kaže da na visini zadatka nisu direktor škole, predsednik opstine, ali ni država.

“Naročito je problem u državi, koja mora da ima neke ingirencije. Vlast ne postoji samo da bi bila vlast, već da sa njom podelimo dobro i zlo. Naša deca nisu pohađala nastavu nedelju dana nakon nedavnog sastanka sa predsednikom opštine Sjenica Munibom Mujovićem”, rekao je Balšić za naš portal.

On dodaje da sada neki od roditelja prevoze decu do škole, da neka pešače, dok ima i one iz udaljenih sela koja još uvek nisu ni počela školsku godinu.

“Nije to što mi vozimo decu, već postoji opasnost od saobracaja, jer nema trotoara. Deca idu putem, sama su, maloletna i njima moze da se desi neka nezgoda, prilično smo zabrinuti. Razumem ja situaciju, ako treba učestvovaćemo i u plaćanju organizovanog prevoza za našu decu”, rekao je Balšić.

Direktor škole Muzafer Bibić tvrdi da ova obrazovna ustanova nije u obavezi da obezbedi prevoz učenika, ali jeste da raspiše javnu nabavku, na osnovu odluke Opstinskog veća.

“Lokalna samouprava se zalaže da se obezbedi prevoz učenika, međutim prevoznici i dalje negoduju zbog finanskijske neisplativosti. Mi nemamo pravo da nateramo prevoznike da voze decu, uz to Pester je razuđena. Prevoz od Dolica do Ugla je devet kilometara, od Buđeva do Karajukića bunara osam kilometara, Krnja jela -Karajukića bunari 10 kilometara, Rastenoviće je nešto bliže, Tuzinje sedam kilometara, te prevoznici ne smatraju to isplativim“, rekao je Bibić za naš portal.

Ističe da su roditelji već četiri učenika ispisali iz škole, baš zbog probelema sa prevozom.

“Dolaze hladni dani, ima dece čiji roditelji nemaju prevozna sredstva, tu su i psi lutalice, razni šumarci i doline, zato apelujem na lokalnu samoupravu, jer jedino ona može da reši problem prevoza, a svakog dana je sve gore i gore. Prosečno 20 do 50 odsto učenika svakodnevno gubi nastavu, a kada su loši vremenski uslovi i 90 odsto njih neće dolaziti”, rekao je Bibić.

Učenici iz ovih sela nedavno nedelju dana nisu pohađali nastavu, nakon sastanka njihovih roditelja sa predsednikom Mujagićem, kada im je obećano da će Opštinsko veće predložiti povećanje cene prevoza za oko 10 odsto. 

Mujagić je danas rekao da je Opštinsko veće usvojilo rentabilan cenovnik za prevoznike đaka i nastavnog osoblja, te da trpe neku vrstu ucene od prevoznika. 

“Uzimajući u obzir situaciju u svetu i poskupljenja, pre svega goriva, Veće je u aprilu povećalo cenu prevoznicima za 30 odsto, a nedavno za još 10 odsto, tako da je cena potpuno rentabilna. Istakao bih da je od osam matičnih škola na teritoriji naše opštine, sedam obezbedilo prevoznika, samo škola u Karajukića bunarima nije“, rekao je Mujagić.

Zbog surovih zima i otežanih uslova kretanja tokom zimskog perioda, jedan od gorućih problema na području Pešterskih sela je prevoz učenika do škole. Neretko se dešava da učenici pešače i po nekoliko sati do škole, a nekada i ne odlaze na nastavu.

M. Jovičić- H. Ziljkić- A. Bajrović

Tekst je nastao u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodne građane“, koji sprovodi Free media. 

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti