Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

RSE: Razlike u platama u gradovima Srbije

Kolika vam je plata? Odgovor na ovo pitanje veoma se razlikuje ukoliko pitate građane u Beogradu ili u Novom Pazaru.

Radio Slobodna Evropa (RSE) piše da je u prestonici zemlje, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata bez poreza i doprinosa je u 2022. godini bila oko 810 evra, dok je u Novom Pazaru, ta plata iznosila je oko 470 evra i ujedno je bila među najmanjima u Srbiji.

Novopazarac Nedžib Šehović ocenjuje za RSE da je razlika u platama razlog za migracije mladih u veće gradove.

“To tera mlade ljude iz ovih manjih gradova, jer u Beogradu imate veću šansu za zaposlenje, za lični i profesionalni razvoj, dok recimo u Novom Pazaru i ostalim gradovima u unutrašnjosti nemate toliko”, ističe Šehović.

On ocenjuje da je glavni problem u velikim razlikama između prosečne plate u Beogradu i Novom Pazaru u tome što je Srbija “veoma centralizovana država”.

“Ta prosečna plata zapravo prati potrošačku korpu i životni standard u različitim gradovima, a ipak je Beograd daleko razvijeniji. Ceo kapital i sve investicije idu u Beograd, a manjim sredinama šta preostane, a to nije dovoljno za njihov razvoj”, kaže Šehović.

Na pitanje da li je razmišljao o selidbi u Beograd zbog boljih plata, Nedžib Šehović iz Novog Pazara kaže da trenutno ima posao u svom gradu, ali da veruje da bi razmišljao o odlasku iz ovog grada da to nije slučaj.

Odlazak u inostranstvo spominje i Milorad Jevtović iz Kragujevca, gde je prosečna plata u 2022. godini bila oko 605 evra.

Kako kaže, mnogo mladih dolazi u ovaj grad kao mesto iz kog će kasnije otići u Beograd ili negde još dalje.

“Veliki broj njih odlazi u inostranstvo, normalno, ali ako ne mogu da odu u inostranstvo odlaze u Beograd i tamo imaju veće mogućnosti – to su ogromne razlike u zaradama”, kaže Jevtović za RSE.

Kako ističe Milorad Jevtović, i društvene klase se razlikuju, te više klase u Beogradu nisu jednake kao u Kragujevcu.

“Kod njih je ta viša klasa mnogo viša od naših klasa koje su visoke”, smatra on.

O razlikama u cenama govori i Vasilisa Serafimović iz Niša, gde je prosečna plata u 2022. godini bila oko 610 evra.

“Troškovi stanovanja, odnosno konkretno plaćanja stanarine i troškovi transporta u Beogradu su veći. Međutim, kada je reč o hrani, kućnoj hemiji i ostalom što nam je potrebno u svakodnevnom funkcionisanju, cena svih tih artikala je ista i u Beogradu i u ostatku Srbije, a razlika u platama je velika”, ističe Serafimović.

Najbliži Beogradu po prosečnim platama je Novi Sad, drugi najveći grad u Srbiji. Tamo je u 2022. godini prosečna plata bez poreza i doprinosa bila oko 760 evra, što je oko 50 evra manje nego u glavnom gradu.

Antal Keri iz Novog Sada kaže da on ima utisak da su razlike veće nego što pokazuje zvanična statistika.

“Kao opravdanje za tako nešto često se spominju razlike u cenama, međutim, na svakom koraku vidimo da Novi Sad više nije jeftin kao što je bio i kako to neki predstavljaju”, ističe Keri u razgovoru za RSE.

Rast cena u Srbiji

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, objavljenim 24. februara, prosečna zarada bez poreza i doprinosa u celoj Srbiji za decembar 2022. iznosila je oko 715 evra.

Ipak, medijalna zarada, odnosno ona koju prima najveći broj zaposlenih, je oko 510 evra.

Potrošačke cene, kojima se meri inflacija, u januaru 2023. godine, veće su za 15,8 posto, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, pokazuju podaci Zavoda.

Kada je reč o odnosu cena u januaru ove i decembru prošle godine, u proseku su povećane za 1,4 posto. Najveći rast zabeležen je u kontekstu stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva.

Prema poslednjim podacima Ministarstva trgovine Srbije, prosečna potrošačka korpa za septembar 2022. bila oko 765 evra.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti